Oamenii de știință au explicat că apropierea verii a arătat o poluare luminoasă fără precedent. Tot mai multe sisteme artificale au fost folosite la scară largă, în întreaga lume, iar acestea vor împiedica oamenii să vadă stelele cu ochiul liber. Un studiu realizat de astronomi în urmă cu șapte ani a arătat că pentru o treime din populația lumii Calea Lactee nu mai este vizibilă în acest moment.
De asemenea, poluarea luminoasă s-a agravat considerabil din 2016 încoace. Fizicianul Christopher Kyba, de la Centrul German de Geoștiințe, a estimat că în următorii 20 de ani majoritatea constelațiilor nu vor mai putea fi observate cu ochiul liber. Cercetările din ultima perioadă au arătat că poluarea luminoasă crește cu aproximativ 10% pe an. Acest lucru înseamnă că un copil născut într-o perioadă în care sunt vizibile 250 de stele, când va împlini vârsta de 18 ani va mai putea să vadă doar 100 de stele.
Animalele vor fi afectate de dispariția stelelor de pe cer
Persoanele care vor fi curioase să arunce o privire mai atentă pe Harta Poluării Luminose vor vedea că vestul Europei este acoperit de lumină artificială. Acest lucru se întâmplă, mai ales, în jurul marilor Capitale şi metropole. În ceea ce privește România, astronomii nu folosesc aceste LED-uri și sisteme exterioare moderne care se reflectă puternic pe cerul nopții. Această schimbare nu va avea un impact semnificativ nu doar asupra astronomiei. Poluarea luminoasă are consecințe ecologice grave.
Mai multe animale, printre care se numără țestoasele marine și păsările migratoare, sunt ghidate de reflexia Lunii, iar poluarea le dezorientează și le face să se rătăcească. În plus, insectele, o sursă cheie de hrană pentru păsări și alte animale, sunt afectate de acest fenomen. Printre cele mai afectate specii de animale se numără cele nocturne. Specialiștii au explicat că expunerea la lumină după apusul soarelui în cazul oamenilor poate să dea peste cap ritmul circadian, informează The Guardian.