Descoperirea care marchează o nouă eră în istoria Universului. Iată noul pământ locuibil

Descoperirea care marchează o nouă eră în istoria Universului. Iată noul pământ locuibil Descoperire în spațiu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un nou studiu publicat în revista Astronomy & Astrophysics marchează o descoperire importantă pentru omenire: un nou pământ, care ar putea susține și proteja viața umană.

Cu ajutorul instrumentelor Very Large Telescope (VLT), administrat de Observatorul European Austral (ESO) din Chile, o echipă de oameni de știință a marcat, în cadrul unui nou studiu publicat în revista Astronomy & Astrophysics, o descoperire importantă. Este vorba despre o exoplanetă, parte a unui sistem stelar, care ar putea susține și proteja viața umană.

Un nou pământ locuibil. Ce au descoperit astronomii

Noul corp ceresc descoperit este cea mai ușoară exoplanetă detectată vreodată de către astronomi, cu ajutorul unei tehnici care susține că o stea nu rămâne într-o poziţie complet staţionară atunci când este orbitată de o planetă. Astfel, în apropierea sa, oamenii de știință au mai remarcat o planetă telurică, a cărei masă reprezintă jumătate din masa planetei Venus.

"Avem indicii despre prezenţa unei planete telurice în zona locuibilă a acestui sistem stelar", a declarat Olivier Demangeon, cercetător la Institutul de Astrofizică şi Ştiinţe ale Spaţiului din cadrul Universităţii Porto din Portugalia, coordonatorul noului studiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noile corpuri cerești au fost detectate în afara Sistemului Solar, în cadrul sistemului stelar L 98-59. În centrul sistemului, se află o stea, situată la o distanță de 35 de ani-lumină de planeta Pământ. Acesta găzduiește mai multe planete telurice, considerate a fi „planete calde”.

Maria Rosa Zapatero Osorio, astronaut la Centrul de Astrobiologie din Madrid și autor al studiului citat, a evidențiat că "planeta din zona locuibilă ar putea avea o atmosferă, care ar putea proteja şi susţine viaţa".

Planeta acoperită de ocean. Steaua din centrul sistemului determină cantitatea de apă a fiecărei planete

Printre descoperirile astronomilor se numără și o altă presupusă planetă (cercetările în acest sens nu sunt finalizate - n.r.), dar și un corp ceresc acoperit în totalitate de un ocean. Potrivit cercetătorilor, noile planete ar putea să conțină apă în interiorul lor sau în atmosferele lor.

În total, astronomii vorbesc despre detectarea a patru planete în sistemul L 98-59, dar atrag atenția că ar putea să existe și o a cincea, situată la o distanță specifică de steaua ei, care permite ca apa lichidă să poată exista la suprafața sa. Cele mai apropiate planete în raport cu steaua din centrul sistemului stelar sunt, cel mai probabil aride, deși este posibil ca și ele să conțină cantități mici de apă, potrivit Agerpres.

Autorii studiului au subliniat că descoperirile în cauză sunt de o importanță aparte întrucât au putut determina, cu ajutorul metodei vitezei radicale, că planeta internă mai apropiată în raport cu steaua din acel sistem stelar are doar jumătate din masa planetei Venus, lucru extrem de dificil de realizat.