Evenimentul Zilei > Actualitate > Arma nucleară supremă a lui Putin. Niciun loc de pe Pământ nu mai e în siguranță!
Arma nucleară supremă a lui Putin. Niciun loc de pe Pământ nu mai e în siguranță!

Arma nucleară supremă a lui Putin. Niciun loc de pe Pământ nu mai e în siguranță!

Racheta Sarmat pare a fi arma supremă. Cu o rază de acțiune de 18.000 de kilometri poate practic să lovească orice punct de pe glob. Ș asta nu e tot, susține Putin.

Federația Rusă a moștenit o gamă diversă de rachete de la Uniunea Sovietică. Deși unele dintre rachetele intercontinentale sunt uzate moral, cele dezvoltate recent par a fi deosebit de periculoase. În discursul său din 2018 privind starea Uniunii, președintele rus Vladimir Putin a anunțat pregătirea unor noi rachete balistice intercontinentale numite Sarmat care să înlocuiască bătrânele R-36, numite de occidentali SS-18 Satan.

Rachetele Sarmat au fost numite astfel ca să amintească de „triburile nomade care au trăit în secolele VI-IV înainte de Hristos pe teritoriul actualelor state Rusia, Ucraina și Kazahstanului”, susține agenția Tass. Lăsând la o parte numele, mult mai interesante sunt declarațiile președintelui Putin despre calitățile acestei arme de ultimă generație. Potrivit Țarului, raza de acțiune și viteza acestor rachete face ca ele să fie greu de interceptat  de orice sistem  antirachetă tradițional.

.Chiar mai mult, Putin a susținut triumfător că și cele mai avansate apărări anti-balistice din lume ar fi neputincioase împotriva acestei rachete, dat fiind că acestea zboară cu o viteză  hipersonică (adică peste 5 Mach). Putin susține, de asemenea. că Sarmat poate transporta o gamă largă de focoase nucleare.


Alertă în NATO. Armele preferate ale lui Putin, puse în funcțiune

Putin amenință: Va folosi armele nucleare dacă…


Cel puțin una dintre aceste afirmații s-a dovedit, însă, a fi inexactă. Ministrul adjunct al Apărării rus, Aleksei Krivoruchko a amânat termenul de intrare în serviciu a rachetelor Sarmat până în 2021, ceea ce face ca întărziere să ajungă deja la trei ani. Se pare că una dintre probleme e legată de modul necorespunzător în care rachetele părăsesc silozul nuclear.

Dacă rușii sunt capabili să rezolve problemele, s-ar putea ca Sarmat să devină cea mai cumplită armă a mileniului III, în condițiile în care este foarte mare, chiar și după standardele rachetelor balistice intercontinentale. Racheta cântărește peste 200 de tone și poate transporta o sarcină utilă de zece tone.

Potrivit unui comunicat de presă, președintele Putin a anunțat că Sarmat va servi și  ca vehicul de propulsie pentru racheta hipersonică Avanguard. Putin a spus că „sistemul de rachete Avangard, cu un vehicul cu diapozitiv hipersonic, va spori considerabil potențialul rachetelor balistice intercontinentale”.  Cât privește întârzierile înregistrate, liderul de la Kremlin  s-a arătat optimist, anunțând  că „ultimele teste ale rachetei Sarmat se desfășoară cu succe”.

Deși este foarte posibil ca unele dintre afirmațiile lui Putin  și ale ziariștilor  ruși să fie pur și simplu propagandă,  analiștii militari occidentali nu au niciun dubiu că Rusia este puterea dominantă în ceea ce privește tehnologia rachetelor, iar avansul se va mări semnificativ dacă această ultimă rachetă se va dovedi funcțională, notează nationalubterest.org.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: