Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > „Vulturul și măgarul” – un banc cu maghiarii din Ditrău și elvețienii din Oberwil-Lieli
„Vulturul și măgarul” – un banc cu maghiarii din Ditrău și elvețienii din Oberwil-Lieli

„Vulturul și măgarul” – un banc cu maghiarii din Ditrău și elvețienii din Oberwil-Lieli

Acum trei ani, cei 2.200 de locuitori, din care 300 sunt milionari, ai satului elvețian Oberwil-Lieli, una dintre cele mai bogate așezări din Europa, au refuzat cota de imigranți repartizată de Guvern.

Comunitatea de elvețieni a ales prin referendum să nu accepte 10 imigranți sirieni repartizați, să plătească o amendă de 200.000 de lire sterline, dar să fie lăsată în pace. Și a fost lăsată.

„Noi nu îi vrem aici. Atât de simplu este. Am muncit din greu pentru traiul nostru și avem un sat frumos pe care nu îl vrem distrus. Noi nu suntem potriviți pentru a primi imigranți. Ei nu s-ar integra aici!” a declarat presei un localnic.

Trei ani mai târziu. Localnicii din Ditrău, județul Harghita, nu sunt de acord  ca în comuna lor să se așeze doi cetățeni din Sri Lanka, angajați ai brutăriei locale. Ceea ce nu înțeleg localnici este că ei joacă într-un banc celebru la vremea lui. Îl știți?

Vulturul și măgarul, pasageri într-o cursă aeriană, s-au apucat să facă scandal, să se ia de pasageri, să le ciupească de fund pe stewardese și alte alea. Excedat de balamucul făcut în avionul său, comandantul i-a întrebat ce este cu ei, iar cei doi au răspuns că așa au ei chef, să facă figuri. Dacă a văzut că nu au de gând să se potolească, pilotul i-a aruncat pe cei doi din aeronavă. Ajunși afară, vulturul a deschis aripile și a început să planeze, în timp ce măgarul dădea din coate inutil și întreba îngrozit: Vulture, vulture, acum ce facem? Păi, bine, băi măgarule, tu nu știi să zbori? a ridicat pasărea din sprâncene a uimire. Nuuu…!, a răspuns măgarul cu ochii la pământul care se mărea sub el. Păi, bine, băi tâmpitule, dacă nu știi să zbori, de ce faci figuri?

Fix în situația asta sunt localnicii din Harghita: fac figuri, fără să fie nici elvețieni, nici milionari, drept pentru care sunt comparați cu cei din Ku Klux Klan și arătați cu degetul precum sunt arătate maimuțele din țarcurile grădinilor zoologice. Cu elvețienii și cu milionarii din  Oberwil-Lieli nu a îndrăznit nimeni asta.