Vulcanul Semeru din Indonezia a erupt din nou. Norul de cenușă a ajuns la o înălțime de 1,5 km. Mii de persoane au fost evacuate

Vulcanul Semeru din Indonezia a erupt din nou. Norul de cenușă a ajuns la o înălțime de 1,5 km. Mii de persoane au fost evacuate Sursa: Pixabay

Vulcanul Semeru din Indonezia a erupt, iar autoritățile au ridicat cel mai înalt nivel de alertă. Peste 2.000 de localnici au fost nevoiți să își părăsească casele și să fugă cât mai departe de pericol.

Vulcanul Semeru din Indonezia a erupt duminică, degajând un nor de cenuşă care i-a determinat pe locuitorii din apropiere să fugă. O altă erupție a avut loc în urmă cu un an și a omorât zeci de oameni.

Localnicii de la poalele Muntelui Semeru, situat în estul insulei Java, unde este cel mai înalt punct la 3.676 de metri, au fugit pe măsură ce norul de cenuşă înalt de 1,5 km se apropia. Peste 2.000 de persoane au reușit să scape de orice pericol.

Centrul pentru Vulcanologie şi Prevenirea Dezastrelor Geologice (PVMBG) a ridicat nivelul de alertă din jurul Muntelui Semeru de la trei la patru, cel mai înalt nivel, a declarat purtătorul de cuvânt al centrului, Hendra Gunawan pentru Kompas TV, citat de Agerpress.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vulcanul Semeru s-a dezlănțuit

În urmă cu un an a mai avut loc o altă erupție a vulcanului Semeru. Acesta a erupt pentru a doua oară într-o lună și a aruncat în atmosferă o coloană de cenușă vulcanică ce a ajuns până la 15 mii de metri înălțime.

sursă: Twitter

Vulcanul Semeru, cu o înălţime de 3.676 de metri, este printre cei mai activi din această ţară.„Suntem în mare suferință”, a spus ea, adăugând că au fost cel puțin 10 persoane prinse. „Este îngrozitor, toate familiile lor plâng”. Thoriqul Haq, șeful districtului Lumajang, a declarat că un număr de mineri au fost prinși în apropierea minelor, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Erupția bruscă a fost însoțită de o furtună cu ploaie puternică care au împins lavă și resturi mocnind și au format un noroi gros care a distrus cel puțin un pod care leagă două sate principale, Pronojiwo și Candipuro, împiedicând evacuarea, a declarat Haq pentru TV One. „Coloanele groase de cenușă au transformat mai multe sate în întuneric”, a spus Haq.

La momentul respectiv, oamenii s-au chinuit să fugă cât mai departe. Autoritățile au anunțat că au fost zeci de decese și multe alte persoane grav rănite.