Ziua s-a făcut noapte, s-a dezlănțuit Iadul. Imagini cutremurătoare cu oameni care fug din calea erupțiilor celui mai mare vulcan de pe insula Java. VIDEO

Ziua s-a făcut noapte, s-a dezlănțuit Iadul. Imagini cutremurătoare cu oameni care fug din calea erupțiilor celui mai mare vulcan de pe insula Java. VIDEOSursa: Pixabay

Locuitorii fug panicați în timp ce vulcanul Semeru din Indonezia se dezlănțuie. Cel puțin o persoană a murit și zeci de răniți în erupția celui mai înalt vulcan de pe insula Java.

Videoclipurile distribuite sâmbătă de agenția de atenuare a dezastrelor din țară (BNPB) au arătat cum rezidenții alergau în timp ce fumul și cenușa acopereau unele sate din districtul Lumajang, provincia Java de Est.

Erupţia vulcanului Semeru, din sud-estul insulei Java, a acoperit sâmbătă cu cenuşă mai multe localităţi din apropierea acestuia. Într-un prim bilanț anunță că există un mort și 41 de răniți în insula indoneziană Java în urma erupției vulcanului Semeru. Vulcanul a erupt pentru a doua oară într-o lună și a aruncat în atmosferă o coloană de cenușă vulcanică ce a ajuns până la 15 mii de metri înălțime.

Vulcanul de pe insula Java a erupt rapid și intens

Numeroşi locuitori din Lumajang au fugit din zonă în timp ce în spatele lor avansa un uriaş nor de cenuşă şi fum, potrivit înregistrărilor video publicate pe reţelele de socializare. Vulcanul Semeru, cu o înălţime de 3.676 de metri, este printre cei mai activi din această ţară.

Erupţia a avut loc în plină zi în jurul orei locale 15:30 (8:30 GMT), însă norul dens de cenuşă a cufundat în întuneric zonele învecinate vulcanului.

 

Şeful adjunct al districtului Lumajang, Indah Masdar, a declarat într-o conferinţă de presă că o persoană a murit şi 41 de persoane au suferit arsuri. BNPB a spus mai târziu că 35 de pacienți sunt tratați la unitățile medicale locale.

Indah a cerut elicoptere pentru a salva oamenii prinși în clădiri

„Suntem în mare suferință”, a spus ea, adăugând că au fost cel puțin 10 persoane prinse. „Este îngrozitor, toate familiile lor plâng”. Thoriqul Haq, șeful districtului Lumajang, a declarat că un număr de mineri au fost prinși în apropierea minelor, dar nu a oferit detalii suplimentare.

„Coloanele groase de cenușă au transformat mai multe sate în întuneric”, a spus Haq, adăugând că sute de oameni au fost mutați în adăposturi temporare sau lăsate în alte zone sigure.

Rapoartele de la televiziune arătă oameni care alergau panicați sub un nor imens de cenușă, cu fețele ude din cauza ploii amestecate cu praf vulcanic. Semeru de 3.676 de metri (12.060 de picioare), cel mai înalt de pe insulă a erupt ultima oară în ianuarie, fără victime.

Indonezia, un arhipelag de peste 270 de milioane de oameni, este predispus la cutremure și activitate vulcanică, deoarece se află de-a lungul „Inelului de foc” al Pacificului, o serie de linii de falie în formă de potcoavă. Indonezia are aproximativ 128 de vulcani activi.

Agenţia naţională de vulcanologie a situat la 2 nivelul de risc în zonă (din maximum 4) şi a emis o alertă de zbor pentru avioanele care survolează regiunea, relatează aljazeera.

Ne puteți urmări și pe Google News