Evenimentul Zilei > Economie > Vremuri noi, alte gusturi. Schimbare de trend în alimentația românilor
Vremuri noi, alte gusturi. Schimbare de trend în alimentația românilor

Vremuri noi, alte gusturi. Schimbare de trend în alimentația românilor

Numărul sacrificărilor în abatoare şi greutatea în carcasă a înregistrat, în februarie 2017, o creştere la bovine, ovine şi caprine, în timp ce la porcine şi la păsări trendul a fost de scădere, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul anterior, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe de altă parte, în luna februarie a acestui an, comparativ cu ianuarie, numărul sacrificărilor şi greutatea în carcasă au crescut la bovine, iar la porcine, ovine şi caprine şi la păsări s-au diminuat.

Potrivit sursei citate, numărul de păsări sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a coborât cu 6,5%, în februarie, în timp ce la porcine s-a înregistrat o scădere de 11,9%, faţă de acelaşi interval din 2016.

Totodată, numărul bovinelor sacrificate s-a majorat, per total, cu 15,8% în cea de-a doua lună din acest an, faţă februarie 2016, iar la ovine şi caprine saltul a fost de 14,5%.

Datele INS arată că, în intervalul analizat, greutatea în carcasă în cazul bovinelor a crescut, per total, cu 4,7%, dar s-a diminuat la categoriile: păsări (-2%), ovine şi caprine (-2,1%) şi porcine (-29,3%).

INS precizează că datele pentru unităţile industriale specializate (abatoare) s-au obţinut prin cercetări statistice exhaustive, iar pentru exploataţiile agricole fără personalitate juridică, de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).