Vremea se schimbă radical. Perioada următoare, dominată de un fenomen care va face ravagii

Vremea se schimbă radical. Perioada următoare, dominată de un fenomen care va face ravagii Vremea. Sursa foto: Arhiva EVZ.

Vremea va fi la extreme, în lunile următoare, precizează reprezentanții Administrației Naționale de Administrație(ANM). În luna martie, zilele reci vor alterna cu cele călduroase, iar vara anului 2024 va fi secetoasă, ca efect al încălzirii globale, spun meteorologii.

Vremea la extreme. Avertismentul ANM

Vreme

Sursă foto: Unsplash

Iarna 2023-2024 a fost cea mai mai călduroasă din istoria  măsurătorilor meteorologice, atât la nivel mondial, cât şi în ţara noastră, a precizat Elena Mateescu, directoarea ANM, cu prilejul Zilei Mondiale a Apei.

„Observăm luna martie o lună a extremelor, în continuare, de la zile foarte călduroase, la perioade mai reci, observăm perioade scurte, reci, dar la sfârşitul acestei săptămâni inclusiv în zona în care ne aflăm (Harghita - n.red.) temperaturile vor depăşi, din nou, 10-15 grade, în condiţiile în care în această dimineaţă am avut doar 1-2 grade, chiar temperaturi negative în zonele depresionare din estul Transilvaniei. Fapt care confirmă alternanţa şi tendinţa evidentă a acestei alternanţe şi a amplitudinilor termice din ce în ce mai evident", a precizat  Elena Mateescu, directoarea ANM.

În județul Harghita s-au înregistrat temperaturi record,în octombri 2023-prezent.În luna luna februarie s-au înregistrat temperaturimult mai ridicate decât cele normale pentru sezonul de iarnă,  valori mai mari de 15-16 grade, în condiţiile în care acestea ar trebui să fie de cel mult 3-4 grade, a subliniat directoarea ANM.

Ne puteți urmări și pe Google News

România se confruntă cu secetă

Sol uscat, secetă

Sursa: pixabay.com

Conform prognozei meteorologilor, agricultorii vor fi cei mai afectați în următoarea perioadă. Încălzirea globală va conduce la secetă. Astfel, este necesar ca lucrările agricole să se adapteze noilor condiții meteo, chiar cu ajutorul tehnologiei.

„Traversăm o perioadă de secetă la finalul perioadei de acumulare a apei în sol, mai avem puţin până la 31 martie şi chiar şi în zona în care ne aflăm suntem la limita unei aprovizionări satisfăcătoare, spre secetă moderată, ceea ce va fi foarte important pentru condiţiile în care vom pregăti noua campanie agricolă din primăvară şi pentru ceea ce s-a înfiinţat în toamna lui 2023”, a precizat șefa ANM, Elena Mateescu.