Evenimentul Zilei > Vremea > Vreme rece sau răcoroasă în următoarele două săptămâni. Prognoză ANM îngrijorătoare
Vreme rece sau răcoroasă în următoarele două săptămâni. Prognoză ANM îngrijorătoare

Vreme rece sau răcoroasă în următoarele două săptămâni. Prognoză ANM îngrijorătoare

Administrația Națională de Meteorologie ( ANM ) a emis o prognoză meteorologică pentru două săptămâni la nivel național. În prima parte a intervalului analizat temperaturile vor fi mai răcoroase și în zonele înalte vor cădea ninsori. În a doua parte a intervalului, temperaturile vor reveni către normalul perioadei. Se estimează totuși și în al doilea interval oscilații meteo importante.

Administrația Națională de Meteorologie ( ANM ) a emis o prognoză meteorologică pentru două săptămâni la nivel național. Comunicatul ANM estimează un timp probabil răcoros pentru această perioadă, știindu-se că luna aprilie este, de regulă, mai capricioasă. Pentru zonele înalte sunt posibile unele nopți și dimineți cu temperaturi negative și chiar căderi de lapoviță și ninsoare. Spre finalul intervalului analizat temperaturile vor revină la valori normale pentru această perioadă.

Estimarea ANM este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a țârii şi adaptate local cu modele statistice. Astfel sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a  precipitaţiilor.

Vremea în Banat

În Banat, potrivit ANM, vremea se va răci așa încât valorile termice, în intervalul 7 – 9 aprilie vor ajunge cu mult
mai scăzute decât cele normale în prima decadă a lunii aprilie. Temperaturile medii ale maximelor diurne vor fi de 7…10 grade şi ale minimelor nocturne de -3…0 grade.

Vremea se va încălzi simțitor din 10 – 12 aprilie, apropiindu-se de regimul termic normal perioadei prin valori medii ale temperaturilor maxime de 14-16 grade şi ale temperaturilor minime de 2…4 grade. Ulterior, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, vremea va fi răcoroasă și nu sunt estimate oscilații termice importante.

În intervalele 6-7 aprilie și 12-14 aprilie va fi ridicată probabilitatea pentru ploi în averse, local mai însemnate cantitativ, trecător fiind posibile și descărcări electrice, iar în celelalte zilele intervalului celor două săptămâni, temporar vor fi precipitații în general slabe, mai precizează ANM.

Vremea în Crișana

În Crișana, vremea se va răci de asemenea. Valorile termice din intervalul 7 – 9 aprilie vor ajunge cu mult mai scăzute decât cele normale în prima decadă a lunii aprilie, cu medii ale maximelor diurne de 6…9 grade şi ale minimelor nocturne de -3…-1 grad. ”Încălzirea vremii din 10 – 12 aprilie va apropia regimul termic de normalul perioadei prin valori medii ale temperaturilor maxime de 13…15 grade şi ale temperaturilor minime de 2…3 grade. Ulterior, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, vremea va fi răcoroasă și nu sunt estimate oscilații termice
importante”.

În intervalele 6-7 aprilie și 12-14 aprilie va fi ridicată probabilitatea pentru ploi în averse, local însemnate cantitativ, trecător fiind posibile și descărcări electrice, iar în celelalte zile ale intervalului celor două săptămâni, temporar vor fi precipitații în general slabe.

Vremea în Transilvania

În Transilvania, pe parcursul primei săptămâni, vremea va fi mai rece decât în mod normal, chiar deosebit
de rece în intervalul 7 – 9 aprilie. Media maximelor diurne va fi de 4…6 grade şi ale minimelor nocturne de -5 … -3 grade.

Ulterior, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, nu sunt estimate oscilații termice importante, vremea fiind în general răcoroasă și astfel se vor înregistra, în medie, maxime de 11..13 grade și minime de 1…3 grade.

Vremea în Maramureș

Potrivit prognozei ANM, în Maramureș pe parcursul primei săptămâni, vremea va fi mai rece decât în mod normal, chiar deosebit de rece în intervalul 7 – 9 aprilie, când vor fi medii ale maximelor diurne de 4…7 grade şi ale minimelor nocturne de -4…-2 grade.

Ulterior, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, nu sunt estimate oscilații termice importante, vremea fiind în general răcoroasă și astfel se vor înregistra, în medie, maxime de 12..13 grade și minime de 2…3 grade.

Vremea în Moldova

În Moldova, în prima parte a săptămânii, vremea se va răci astfel că de la valori uşor sub cele medii multianuale la început (maxime de 12…14 grade şi minime în jurul a 0 grade), temperaturile vor ajunge în intervalul 7-9 aprilie cu mult mai scăzute decât normalul primei decade ale lunii aprilie, respectiv 5…8 grade, în medie, la amiază şi -3…-2 grade, noaptea.

În următorul interval, 10 -18 aprilie, se estimează puține variații ale regimului termic. Regimul pluviometric va fi în general deficitar.

Vremea în Dobrogea

În Dobrogea, după trei zile cu valori termice uşor sub cele medii multianuale, caracterizate prin maxime de 11…13 grade şi minime de 3…5 grade, vremea se va răci astfel că temperaturile vor ajunge în intervalul 8-10 aprilie cu mult mai scăzute decât normalul primei decade ale lunii prilie.

În următorul interval, 11 -18 aprilie, se estimează puține variații ale regimului termic, care se va situa sub cel normal la mijlocul acestei luni. Regimul pluviometric va fi în general deficitar.

Vremea în Muntenia

În Muntenia, după două zile ce vor fi caracterizate prin maxime, în medie, de 12…16 grade şi minime de 1…3 grade, vremea va deveni deosebit de rece în intervalul 7-9 aprilie, când media maximelor va scădea până în jurul a 9 grade, iar a minimelor va fi de -2…-1 grad.

Încălzirea vremii din 10 – 12 aprilie va apropia regimul termic de normalul perioadei prin valori medii ale temperaturilor maxime de 14…16 grade şi ale temperaturilor  minime de 1…4 grade. În intervalul 6-8 aprilie și după data de 12 aprilie va fi mai ridicată probabilitatea pentru precipitații în general slabe.

Vremea în Oltenia

În Oltenia, după două zile ce vor fi caracterizate prin maxime, în medie, de 11…14 grade şi minime de 0…3 grade, vremea va deveni deosebit de rece în intervalul 7-9 aprilie, când media maximelor va scădea până la 8…9 grade, iar a minimelor la -3…-2 grade.

Încălzirea vremii din 10 – 12 aprilie va apropia regimul termic de normalul perioadei prin valori medii ale temperaturilor maxime de 14…16 grade şi ale temperaturilor minime de 2…4 grade. Ulterior, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, vremea va fi răcoroasă.

Vremea în zonele montane

În zonele montane înalte, în prima parte a săptămânii, vremea se va răci astfel că de la medii ale temperaturilor
maxime de 2…4 grade şi ale minimelor în jurul a -5 grade, valorile termice vor ajunge în intervalul 7-9 aprilie cu mult mai scăzute decât normalul primei decade ale lunii aprilie, respectiv -5…-2 grade, în medie, la amiază şi -10…-8 grade, noaptea. Temporar vor fi precipitații slabe și local moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, cu probabilitate mai mare de apariție în intervalul 6-9 aprilie și după data de 12 aprilie.