Infractori in Italia, investitori in Crisana

Infractori in Italia, investitori in Crisana

Conducerea politiei bihorene ar putea cere sprijinul politistilor italieni pentru a tine sub control infractiunile savârsite de cetatenii italieni, care se stabilesc în judetul Bihor sub diferite pretexte, când ei sunt cautati pentru faradelegi savârsite în tara lor.

Ca urmare a unor infractiuni petrecute în cursul anului 2007, ale caror autori au fost cetateni italieni, Inspectoratul de Politie al Judesului Bihor a facut un studiu cu privire la infractionalitatea în rândul strainilor.

„Am evaluat activitatea cetatenilor straini din Bihor, lucru care nu s-a mai facut pâna acum. Cu aceasta ocazie am descoperit lucruri la care nu m-am asteptat. Multi cetateni straini de aici sunt cautati pentru diferite infractiuni savârsite în tarile lor”, a declarat comisarul-sef Liviu Popa, comandantul politiei bihorene. Inspectorul-sef a precizat ca cei vizati de politie provin în mare parte din Italia.

„Credem ca o sa chemam politisti italieni în zona. Multi dintre cei veniti aici sub pretextul ca ar fi investitori sunt cautati pentru infractiuni în Italia”, a precizat comisarul-sef. El a spus ca ar urma sa ceara sprijinul politistilor din Milano si Bergamo, de unde provin cei mai multi italieni cu probleme.

Ne puteți urmări și pe Google News

Italieni cu cazier, retinuti în Bihor

Infractiunile savârsite de italieni sunt atât judiciare, cât si economice. La sfârsitul anului trecut, Christian Maule (28 ani), din Verona a fost retinut de jandarmii oradeni dupa ce a fost prins la furat în hipermarketul Real din Oradea. Dupa câteva ore, italianul a fost prins de politisti si în timp ce conducea un autoturism înmatriculat în Italia, având permisul suspendat de autoritatile italiene. Cazul a fost dezbatut în presa italiana.

Jurnalistii ziarului „Trentino” au criticat sistemele judiciare din Italia si România pentru modul în care au tratat cazul italianului, care, cu putin timp inainte fusese retinut si de carabinierii din Bussolegno, împreuna cu moldoveanca Eva Dobrovolski, în timp ce consumau cocaina într-un bar. „Prins si eliberat. Reprins si din nou lasat în libertate. În Italia si în Trentino în special, numele Maule e mai mult decât cunoscut”, a scris cotidianul.

Potrivit „Trentino”, italianul a mai fost condamnat la patru ani de închisoare în anul 2004. Alt italian, Paris Omar, recidivist, condamnat în Italia pentru rapire, jaf armat, nerespectarea armelor si munitiilor, trafic de arme, a fost prins de politistii bihoreni în luna decembrie, dupa ce a încercat sa jefuiasca o casa de schimb valutar din Salonta.

Sprijin din partea italienilor

Presedintele Asociatiei Investitorilor Italieni din Bihor, Antonio Sagente, care este si reprezentant consular, a declarat ieri ca nu stie nimic de initiativa politiei, însa este primul care va sprijini autoritatile în acest demers.

„Pâna acum nu mi s-a spus nimic despre aceasta problema si, în afara de incidentul de la Salonta, de la casa de schimb valutar, nu am mai avut nicio sesizare cu privire la cetateni italieni. Însa sunt de acord ca, în cazul în care cetatenii italieni vin aici si fac probleme, ei trebuie urmariti si opriti. Sa faca cu ei la fel cum au facut italienii cu românii”, a spus Antonio Sagente.

El a precizat ca în judetul Bihor exista oficial 400 de italieni, din care aproximativ 300 sunt cu afaceri. „Neoficial, mai sunt înca 300 de italieni care vin si pleaca”, a completat Antonio Sagente.