Vrei roşii ca la ţară, fără stimulatori? Sunt câteva semne care te ajută să cumperi ce trebuie

Vrei roşii ca la ţară, fără stimulatori? Sunt câteva semne care te ajută să cumperi ce trebuie

Perioada normală de coacere a roșiilor românești este luna iunie, însă piețele au fost invadate deja de tomate. Cele mai multe sunt țuguiate, un sortiment care a stârnit multe dezbateri de-a lungul timpului. Specialiștii în legumicultură ne spun la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm roșii.

Despre roșiile țuguiate, producătorii spun că este un soi bulgăresc, timpuriu, numit Pregos, însă specialiștii în legumicultură sunt de altă părere. Ei spun că ţuguiul poate indica forţarea coacerii cu diverse chimicale.

”Sunt foarte puţine soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Dar, trebuie ştiut că cele care au un ţugui foarte pronunţat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forţată a fructelor. Putem vorbi de stimulatori aprobaţi, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar şi interzişi, care sunt mult mai concentraţi.

Aceştia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut şi încă se mai foloseşte, din păcate, 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forţată a fructelor. Se stropeşte planta sau se aplică la codiţă cu un tampon cu vată îmbibată în aceste substanţe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acolo unde este aplicat Ethrel sau 2,4D, se producea o strangulare ce blochează alimentarea cu substanţe nutritive, cu hrană, a plantei, opreşte fructul din creşetere şi grăbeşte coacerea. Se practică, din păcate, pentru a prinde preţ, să valorifice mai devreme recolta”, a explicat academicianul Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău.

Ce se observă într-o roșie coaptă forțat

Cercetătorul a mai spus că, la o primă vedere, într-o roşie maturată forţat se observă un cep de lemn foarte pronunţat, nematurat. ”La consum, trebuie eliminat acest ţesut, pentru că nu e comestibil. De asemenea, în roşia secţionată se vede un ţesut diferit, verzui, în care nu prea găseşti seminţe, pentru că nu au timp să se dezvolte.

Mai apar mici firişaore verzui, semn că s-au folosit divere soluţii de forţare”, declară Costel Vânătoru. O bună modalitate de a evita roşiile tratate cu hormoni de creştere, spun fermierii oneşti, este alegerea de pe tarabă a celor care încă mai au ciorchine sau coroniţă verde”, a mai spus cercetătorul, pentru adevărul.ro.

Cercetătorul a mai spus că, la o primă vedere, într-o roşie maturată forţat se observă un cep de lemn foarte pronunţat, nematurat. ”La consum, trebuie eliminat acest ţesut, pentru că nu e comestibil. De asemenea, în roşia secţionată se vede un ţesut diferit, verzui, în care nu prea găseşti seminţe, pentru că nu au timp să se dezvolte.

Mai apar mici firişaore verzui, semn că s-au folosit divere soluţii de forţare”, declară Costel Vânătoru. O bună modalitate de a evita roşiile tratate cu hormoni de creştere, spun fermierii oneşti, este alegerea de pe tarabă a celor care încă mai au ciorchine sau coroniţă verde”, a detaliat