Vrăjitorul care îmbătrâneşte copiii

Vrăjitorul care îmbătrâneşte copiii

Cu tehnica sa, Patrick Danilevici poate face ca un copil de 4 ani să arate ca unul de 12. A învăţat să îmbătrânească minorii la un curs din SUA.

Patrick Danilevici, un bărbos bonom de 35 de ani, are o preocupare bizară. Dacă alţii ar da orice să întinerească, Patrick îi îmbătrâneşte pe copii. Culmea, e şi plătit. Dacă un pici are 5 ani, îl poate face să arate de 10, 15 sau chiar 20 de ani. În trei ani de când s-a specializat în ciudata meserie, peste 50 de copii au căpătat fizionomii îmbătrânite. Statul, în speţă Poliţia Română, îi solicită lui Patrick să-i îmbătrânească pe copiii dispăruţi.

"Avea 4 ani când a dispărut. Au găsit-o la 12..."

A fost profesor de română în Gura Humorului, reporter la Suceava şi, din 2008, lucrează pentru Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual "Focus", din Bucureşti. E singurul specialist din Capitală pregătit să-i îmbătrânească digital pe copiii pierduţi, răpiţi sau fugiţi de la familiile lor. În ţară, mai e unul, poliţist în Bihor.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Ştiam să lucrez în Photoshop şi mi-a venit mănuşă. E o parte artistică. Satisfacţia vine când ceilalţi aud despre fenomen... Am avut un copil, găsit de poliţia din Cluj în urma afişajului pe care Centrul l-a făcut cu voluntari. E vorba de o fetiţă, dispărută în Mureş şi găsită de Poliţia Feroviară din Cluj. La sfârşitul săptămânii trecute s-a mediatizat găsirea altei fetiţe căreia eu i-am făcut portretul îmbătrânit. Avea 4 ani şi acum are 12", povesteşte Patrick Danilevici. Rezultatele se găsesc pe www.copiidisparuti.ro.

Variabile incontrolabile

Patrick lucrează la un caz de copil dispărut în 2007, la vârsta de 6 ani: "L-am îmbătrânit până la vârsta de 8 ani. Nu a fost găsit. Acum îl mai îmbătrânesc cu doi ani! Seamănă cu maică-sa leit! Dacă-ţi arăt originalu’, mori! Uite, aşa cred io că arată!".

Mouse-ul e magic în mâna sa, dar tehnica are anumite carenţe: "Îmbătrânirea realizată e ca şi cum copilul ar trăi în condiţii normale. Nu ştiu dacă are părul scurt sau lung, dacă are cicatrici sau i-a fost afectată fizionomia. Nu ştiu dacă o fată s-a vopsit… Sunt variabile incontrolabile! Contează mediul în care trăieşte. Dacă e gras sau slab. Un copil care trăieşte în canal are faţă căzută, cearcăne...".

Adulţii, foştii copii dispăruţi

"Prelucrăm şi adulţi care sunt, de fapt, tot copii! Adolescenţii care acum sunt majori. Nu ne ocupăm de adulţi dispăruţi!", îşi delimitează munca Patrick Danilevici. Sunt două tehnici. Una, bazată pe fotografii de referinţă şi pe şabloanele poliţieneşti, de genul: pui un nas, scoţi o gură, şi doi - transformarea fotografiei originale. A doua dă frâu creativităţii şi pune în valoare cunoştinţele de antropologie.

"Facem îmbătrânirea numai la solicitarea IGPR-ului. Avem un protocol la nivel central, dar solicitările le primim de la IJP-uri sau, în Bucureşti, de la poliţiile de sector. Activăm din septembrie 2008. Beneficiem de expertize în urma cursului făcut de Patrick în SUA, organizat de «International Center for Missing and Exploited Children»", explică Gabriela Coman, directorul entităţii.

"La cursul de «reconstrucţie facială digitală» vin poliţişti din multe ţări şi oameni din structuri implicate în găsirea copiilor. Adică, «Forensic Officers», criminaliştii. Inclusiv agenţi CIA sau FBI", oferă Patrick amănunte.

Solicitări de vedete

"Avem solicitări pentru adulţi, 39 la număr, din care am realizat 14. La opt au fost fotografii bune, patru sunt în lucru şi la trei se aşteaptă pozele", se uită pe cifre directoarea Coman. "La copii avem 15 solicitări din care am realizat 11. Mai e un caz în lucru, restul neîndeplinind condiţiile de prelucrare!", e sintetică sufletista femeie.

"Comisia Europeană a solicitat ca, în căutarea minorilor, poliţia să fie sprijinită de societatea civilă. Ca să funcţionăm, am încheiat protocolul cu IGPR. Numai Poliţia e abilitată să ancheteze cazurile de copii dispăruţi!", explică Gabriela Coman rostul pe lume al Centrului.

Patrick se amuză: "Au fost vedete care doreau să afle cum o să arate la bătrâneţe. Le-am refuzat politicos. E o chestie care o fac pentru copii, nu pentru can-can!".

SUCCES. Cristina a dispărut când avea 4 ani (foto dreapta). A fost găsită după opt ani

ELEMENTE AJUTĂTOARE

Pozele părinţilor şi ale fraţilor

"Noi ne dorim să avem cât mai mulţi poliţişti români care să facă acest curs pentru că, în afară de Patrick, mai există în România o singură persoană atestată în îmbătrânire digitală, şi acela poliţist la IJP Bihor", e încrezătoare Gabriela Coman.

Centrul a avut, din septembrie 2008 până în prezent, 52 de solicitări din partea poliţiei, din care a prelucrat 25. "Unele din fotografii nu au calitatea necesară îmbătrânirii digitale... Sunt ori vechi, ori cu rezoluţie proastă sau deteriorate. În momentul în care se face o asemenea solicitare trebuie îndeplinite anumite con diţii: cea mai recentă fotografie a copilului, pozele părinţilor la vârsta dispariţiei copilului şi de la vârsta pe care o are în prezent. Astfel, dacă minorul are 5 ani, pozele pă rinţ ilor trebuie să fie în jurul aceleiaşi vârste, cu o marjă de maximum zece ani! De asemenea, ne trebuie, pentru un rezultat cât mai corect, fotografiile fraţilor şi surorilor dispărutului, la vârste apropiate. Nu contează dacă sunt alb-negru sau color. Şi, foarte important, poza copilului să fie cel mult din se miprofil!", detaliază expertul Patrick Danilevici.