Vestea momentului pentru bugetari. Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță

Vestea momentului pentru bugetari. Ce se întâmplă cu voucherele de vacanțăVoucher de vacanță. Sursa: facebook

Agenția Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) a anuțat că voucherele de vacanță pe cale de expirare vor putea fi folosite în agențiile de turism, care au pregătit mai multe oferte speciale în acest sens.

Discounturi

ANAT derulează programul „Înscrieri timpurii”, care oferă discount de până la 30% din prețul standard, pentru achiziționarea din timp a biletelor. Acest program nu permite, însă, schimbarea datelor rezervării. Pe de altă parte, categoria rezervărilor „flexibile” permit atât modificarea datei sejurului, cât și destinatia aleasă sau hotelurile, dar numai în interiorul României.

Voucherele de vacanță pot fi folosite și pentru rezervări online în perioada lor de valabilitate Acestea sunt emise exclusiv pe card electronic de doi ani.

Aproximativ 70% dintre angajați primesc beneficii extrasalariale, iar tichetele de vacanță sunt menționate frecvent printre acestea. De asemenea, voucherele de vacanță sunt în topul beneficiilor oferite de angajatori pentru a atrage și reține talente.

Minivacanță

Minivacanță. Sursă foto: Unsplash

Modificări în acest an

Începând din acest an, anumită categorie de bugetari nu a mai primit tichete de vacanță. Acestea vor fi acordate doar bugetarilor a căror remunerație nu depășește pragul de 8.000 de lei net.

Măsura vine în contextul în care datoria publică a țării a depășit pragul de 52%, iar guvernul a fost nevoit să recurgă la noi măsuri de austeritate, printre care reducerea sporurilor și eliminarea unor facilități.

Valoarea unui voucher de vacanță este în 2024 de 1.600 de lei pentru angajații din sectorul public, respectiv 6 salarii minime brute pe economie pentru sectorul privat. Beneficiarii cheltuiesc în medie încă 1.000 de lei pe rezervare, peste valoarea tichetelor, plus alte sume pentru masă și activități la destinație.

Programul ar putea fi extins și în Republica Moldova

Programul tichetelor de vacanță din România ar putea fi extins și în Republica Moldova. Oficialii celor două țări au avut mai multe întrevederi pentru a pune la punct un proiect.

Secretarul de stat Andrei Chistola subliniat, în cadrul întrevederii, că această practică ar fi foarte binevenită pentru Republica Moldova: „Elaborarea unui tichet de vacanță, care ar putea fi utilizat pe ambele maluri ale Prutului, ar încuraja o colaborare fructuoasă între Republica Moldova și România”.

Ne puteți urmări și pe Google News