Vouchere de vacanță. Greșeala care îți poate ruina concediul

Vouchere de vacanță. Greșeala care îți poate ruina concediul Sursa foto: Arhiva EvZ

Angajații care primesc vouchere de vacanță pot râmâne fără ele în cazul în care le folosesc altfel decât prevede legislația în vigoare. Valoarea tichetelor este stabilită la 1.600 de lei pe an și reprezintă o măsură prin care guvernul urmărește să susțină turismul românesc.

Vouchere de vacanță: Amenzi pentru cei care nu respectă legea

Este important de reținut că tichetele sunt valabile un an de la data emiterii. Doar titularul le poate folosi și numai în baza actului de identitate. De asemenea, un alt aspect care merită menționat constă în faptul că unitățile de cazare nu sunt obligate să accepte plata cu vouchere de vacanță.

Totuși, unitățile hoteliere care acceptă tichetele respectice au obligația să accepte voucherele furnizate doar de titularul înscris pe tichet. În caz contrar, unitatea hotelieră poate fi amendată cu 13.300 de lei. Sancțiunea se dublează pentru persoanele fizice care vor să-și plătească vacanța cu vouchere de vacanță care nu le aparțin.

Vouchere de vacanță

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Valoarea tichetelor a crescut de la 1.450 la 1.650 de lei

Tichetele de vacanță destinate bugetarilor au o valoare de 1.600 de lei/an, suma se acordă angajaților care muncesc cu normă întreagă. Pentru salariații care lucrează în regim part-time sau la oră, suma se va acorda în funcție de numărul orelor lucrate.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, primesc vouchere de vacanță doar angajații care nu câștigă mai mult de 8.000 de lei net. Totodată, merită menționat că valoarea tichetelor a crescut de 1.450 la 1.600 de lei an. Creșterea a fost aplicată astfel încât funcționarii să nu fie afectați de introducerea CASS de 10%.

Salariații carebeneficiază de vouchere de vacanță le pot folosi pentru pentru a plăti costurile transportului, meselor, pentru tratamentul balnear precum și diverse activități recreative. Cu toate acestea sunt și anume restricții. După cum am precizat sunt netransmisibile și se folosesc doar în baza actului de identitate.

turiști români

Sursa foto: Arhiva EvZ

Vouchere de vacanță impozitate cu 10%

Totodată, legea interzice comercializarea acestora. Persoanele care le vând sunt pasibile de amenzi uriașe, care pot ajunge până la 26.600 de lei. În plus, pot fi utlizate doar pe teritoriul României și numai la unitățile de cazare partenere programului.

Valabilitatea tichetelor de masă este de cel mult 12 luni de la data emiterii. Este bine de știut că în luna înmânării sunt impozitate cu 10%. Impozitarea depinde de fiecare angajator în parte, potrivit ministerului Muncii și Protecției Sociale.