S-a dat alarma printre bugetari. Amenda uriașă pe care o pot primi dacă își vând voucherele de vacanță

S-a dat alarma printre bugetari. Amenda uriașă pe care o pot primi dacă își vând voucherele de vacanță Sursa foto: dreamstime.com

Bugetarii se bucură din nou de beneficiul voucherelor de vacanță. Totuși, aceștia riscă amenzi uriașe dacă nu folosesc aceste vouchere și preferă să le vândă.

Autoritățile au anunțat că bugetarii vor beneficia în continuare de vouchere de vacanță, până la finalul anului 2026. Angajații la stat beneficiază și în acest an de voucherele de vacanță oferite de Guvern, cu o valoare de 1.450 lei. De cupoane vor beneficia inclusiv cadrele didactice.

Amenda pentru cedarea voucherelor poate ajunge la 26.600 lei

De menționat că vânzarea voucherelor este strict interzisă. Legea interzice beneficiarilor să le utilizeze pentru achiziționarea altor servicii decât cele prevăzute în mod explicit sau comercializarea acestora în schimbul unor sume de bani sau al altor bunuri ori servicii. Amenda pentru cedarea voucherelor de vacanță poate ajunge până la 26.600 lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichetele emise pe alt nume va fi amendată cu 13.300 de lei.

Voucherele de vacanță se acordă inclusiv cadrelor didactice, iar, începând din 2023, și personalul nedidactic (în cuantum de 500 lei), cum a fost stability prin Ordonanța de Urgență nr. 58/2023, adoptată de Guvern în urma negocierilor din timpul grevei generale a profesorilor. Școlile vor transmite inspectoratelor lista nominală a beneficiarilor de vouchere până la data de 15 iulie, pentru ca acestea să le înainteze, până la 31 iulie, Ministerul Educației.

Și angajații din mediul privat ar putea primi vouchere

În prezent, în Parlament, s-a propus un proiect de lege care propune extinderea acestor beneficii și către angajații din mediul privat. Proiectul a fost deja adoptat de Senat, urmând să fie dezbătut și supus votului și în Camera Deputaților. Voucherele de vacanță există în present și în mediul privat, dar acordarea lor este opțională, potrivit negocierii contractului de muncă. Dacă legea va trece, voucherele vor deveni obligatorii, banii în acest sens urmând să fie acoperiți de la bugetul de stat.

„Începând de la 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial (…) toți angajatorii, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, adică vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, se arată în textul proiectului de lege.

Ne puteți urmări și pe Google News