Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Noi informații despre votul prin corespondență
- Maria Dima
- 6 martie 2024, 10:14
Săptămâna trecută, dputații PAS au depus un proiect de lege care prevede că cetățenii moldoveni care locuiesc în Canada și Statele Unite ale Americii să poată vota la alegerile prezidențiale din această toamnă prin intermediul votului prin corespondență. În acest context, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, a venit cu noi detalii.
Votul prin corespondență va fi implementat, pentru început, în Canada și Statele Unite. Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a explicat care este raționamentul. „Explic care au fost raționamentele atunci când s-a adoptat această propunere. Din partea grupului a parvenit propunere din considerentul mărimii acestor state, numărului redus de secții constituite anterior, distanțelor enorme de la o secție la alta și respectiv cel mai important este că în aceste două state votul prin corespondență este pus în scară largă, deja este pus în aplicație cu succes.
Rezidenții din aceste două state au încredere în votul prin corespondență, lucru care poate să contribui semnificativ și pentru votul prin corespondență și în Republica Moldova. Eu nu cred că noi cu toții ar trebui să ne facem iluzii că va crește exponențial numărul de alegători, care vor utiliza această metodă de vot”, a declarat Pavel Postica la realitatea.md.
Se lucrează la votul prin internet
Vicepreședintele CEC a mai spus că proiectul ce ține de votul prin corespondență a fost elaborat de un grup de lucru din care au făcut parte și deputați PAS.
„De mult timp se vorbește în societate despre punerea în aplicare a unor metode de alternative de vot. S-a discutat destul de mult despre votul prin internet. Comisia Electorală Centrală în diferite componențe, a făcut diferiți pași de a se aporia de acest deziderat.
Acum suntem la etapa în care este un caiet de sarcini, în baza căruia să fie elaborat programul de vot prin internet. Și, totodată, în paralelel, începând cu luna mai anul trecut, sub egida Parlamentului a fost creat un grup de lucru care a explorat și ideea punerii în aplicare a votului prin corespondență ca alternativă de vot. Respectiv, au durat în timp procesul de analiză, de pregătire a conceptului și acum a venit această politică. Până la urmă, orice modificare în legislația Republicii Moldova trebuie să fie făcută de Parlament și acum a fost înregistrat”, a mai spus Pavel Postică.
Maia Sandu, despre votul prin corespondență
Despre votul prin corespondență a vorbit și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Această opțiune, a spus Maia Sandu, ar putea aduce mai multe voturi și pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
La elaborarea acestei legi, autorii au preluat exemple din proiecte similare implementate în țări ca Austria, Germania, Statele Unite ale Americii și România. Inițiativa legislativă a fost înregistrată în Parlament și va fi supusă dezbaterilor publice începând de săptămâna viitoare.