Votul pe modificările la Codul Penal. Ce s-a întâmplat în Camera Deputaților. Detalii din culise
- Maria Dima
- 5 aprilie 2023, 13:56
Proiectul de lege de modificare a Codului Penal prin care se elimină pragul pentru abuzul în serviciu a provocat discuții aprinse în Camera Deputaților, între ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și reprezentanții Opoziției.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat săptămâna trecută, cu un prag pentru abuzul în serviciu de 250.000 de lei. Ulterior, în urma deciziei coaliţiei, în comisia juridică din Camera Deputaţilor a intrat un amendament care prevedea un prag de 9.000 de lei, echivalentul a trei salarii minime. Marţi seară, în urma unui scandal în comisia juridică, s-a decis retragerea amendamentului şi păstrarea proiectului în forma Ministerului Justiţiei, fără prag valoric pentru abuzul în serviciu.
”Aceste proiecte au stat în mâna dumneavoastră, dragi colegi din Opoziţie, 12 luni de zile aproximativ. Ele nu au fost adoptate, aţi stat şi v-aţi uitat la ele şi apoi au fost preluate de această coaliţie, PSD-PNL-UDMR”, a spus Predoiu.
Predoiu, către USR: Vorbiți și nu faceți nimic
Ministrul a mai arătat că după dezbateri dure, complicate, acest proiect a fost adoptat. ”Ce să înţelegem noi, că e bine ca dumneavoastră, care staţi, vorbiţi şi nu faceţi nimic, sau e bine ca noi care vorbim, dezbatem, uneori ne contrazicem, dar votăm şi lăsăm ceva în Monitorul Oficial. Peste ani de zile, ceea ce va rămâne nu sunt declaraţiile, trotinetele, cablurile şi boxele dvs, ci sunt legile adoptate de această coaliţie.
Această coaliţie a votat anul trecut desfiinţarea SIIJ, aţi fost incapabili să o faceţi, legile justiţiei, 12 luni v-aţi uitat la ele, ca pisica în calendar, incapabili să le treceţi, legea privind avertizorii de integritate, legea privind consolidarea ANABI, ca să recuperăm produsele infracţiunii despre care dvs vorbiţi şi nu faceţi nimic şi în fine Codurile penale”, a arătat Predoiu.
Ministrul a precizat că actuala coaliţie a adoptat şapte legi într-un an de zile pentru consolidarea justiţiei.
”Deci noi suntem de vină că adoptăm, într-un an de zile, şapte legi pentru consolidarea agendei justiţiei şi voi, care nu faceţi nimic, trebuie să ne daţi lecţii. Păi cred că şi lipsa bun simţ politic şi de altă natură are o limită, fiindcă tot vorbim de drept şi de justiţie, unde e vorba de limită. Aveţi o limită şi în critică şi în jigniri şi în aberaţii.
Nu faceţi decât să vorbiţi şi să vă înfăşuraţi în cabluri în care o să rămâneţi în istorie fără să lăsaţi nimic în urmă. De bine de rău, această coaliţie a făcut ce voi nu aţi făcut un an de zile. Asta este explicarea votului meu”, a spus Predoiu. Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că proiectul merge la promulgare la şeful statului.
Replica lui Cătălin Drulă: ”E de noaptea minților”
Liderul USR Cătălin Drulă a declarat că ceea ce actuala coaliţie de guvernare a ăcut zilele astea e de noaptea minţilor.
”Capul sus. Ce aţi făcut zilele astea e de noaptea minţilor. Ar trebui să vă întrebe poporul dacă sunteţi sănătoşi la cap. Predoiu spunea acum 3 zile că pragul de 250.000 de lei este pragul pe care îl susţine şi şi-l asumă. Azi susţine că nu trebuie prag. Îl faceţi pe Florin Iordache să pară un ministru al Justiţiei cu coloană vertebrală prin comparaţie”, a spus liderul USR.
Ceea ce aţi făcut din dezbaterea pe un subiect extrem de important, al codurilor penale, felul cum aţi ratat orice fel de discuţie serioasă în Parlament, cu telefoane date la cabinetul scurt, arată exact de ce nu mai trebuie să conduceţi ţara, pentru că una e şpaga de la dutty-free de la aeroport şi alta e guvernarea unui stat”, a completat Drulă.
La rândul lui, deputatul Ion Stelian (USR) a arătat că proiectul acesta nu se referă la niciun prag şi este jalon în PNRR.
”Promisiunile au fost deşarte pentru că în cele două proiecte se regăsesc foarte multe vulnerabilităţi, foarte multe elemente de neconstituţionalitate. E inadmisibil ce s-a întâmplat în Comisia Juridică. Din punctul meu de vedere, raportul e la limita săvârşirii infracţiunii de fals intelectual. Dna Vicol a supus la vot respingerea amendamentelor adoptate de în Senat. O aberaţie. Multe decizii CCR au fost avute în vedere. Legea e de punere în aplicare cu deciziile Curţii”, a arătat Stelian Ion.