Votul final pentru legea privind eutanasierea maidanezilor, amânat

Votul final pentru legea privind eutanasierea maidanezilor, amânat

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, pe articole, proiectul de lege de aprobare a OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Proiectul de lege a intrat, la ora 12.30, la votul final. Ulterior, președintele Camerei Deputațiilor, Roberta Anastase, a anunțat că votul a fost amânat pentru săptămâna viitoare.

În paralel, zeci de protestatari militează în fața Parlamentului, în speranța că îi vor convinge pe deputați să nu voteze eutanasierea maidanezilor. Liberalul Cristian Adomniţei a declarat azi, în plenul Camerei, că legea privind gestionarea câinilor fără stăpân este de fapt  “despre oameni, nu despre câini”. Acesta a mai spus că votarea acestui act normativ va fi ”o mare greşală” Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de administraţie publică a Camerei, Sulfina Barbu, a explicat că autorităţile locale pot încheia parteneriate cu ONG-urile de profil pentru a supraveghea procesele de sterilizare ori de eutanasiere a câinilor. Iar, dacă nu au bani pentru gestionarea problemei, primăriile pot externaliza aceste acţiuni, a mai spus Barbu. ”Eutanasierea este obligatorie pentru câinii bolnavi, agresivi şi bătrâni”, a conchis președintele Comisiei.

Dezbaterea a început de ieri Parlamentarii au început, ieri, dezbaterea pe articolele draftului legislativ și au decis să nu retrimită legea în comisii.  Au luat cuvântul mai mulți parlamentari, printre care Cristian Adomniței, Aura Vasile, deputatul Varujan Pambuccian și Victor Socaciu. Cei patru au susținut să nu se poate demara în România ”un nou masacru, similar celui de la Botoșani sau de la Letea”. Discuțiile s-au oprit la punctul 12 al proiectului legislativ, asupra căruia fiind exprimate mai multe opinii contrare. Astfel, 65 de parlamentari au votat pentru reîntoarcere draftului de lege  la Comisia de administrație publică, 61 împotrivă și cinci  s-au abținut. În urma acestui vot, proiectul nu se mai întoarce la comisie, urmând ca deputații să voteze azi forma care va fi trimisă președintelui Traian Băsescu, pentru promulgare. Marinescu a depus un memoriu în atenția lui Baroso La Comisie, parlamentarul Marius Marinescu, inițiațorul legii de protecție a animalelor, a depus un Memoriu în atenția Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, dar și a mai multor persoane publice din România, printre care actorii Cristina Deleanu, Eugen Cristea şi Andrei Duban. La Parlament au fost prezenți zeci de militanți ai drepturilor animalelor, atât din Capitală cât și din Ploiești, Pitești sau Câmpina, dar și din Olanda.  Atănăsoaei: "Această lege este necesară" Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, cel care a inițiat această dezbatere publică, a explicat că aprobarea acestei legi este singura soluție viabilă pentru gestionarea câinilor fără stăpân.  "Am urmărit cu atenție dezbaterile parlamentare pe acest proiect de lege. Am constatat că sunt păreri pro, dar și contra legii, însă, dintre vocile contra, niciuna nu a pledat în favoarea siguranței și sănătății cetățenilor, ci doar în favoarea păstrării câinilor pe străzi. Sper că numărul deputaților care votează pentru strângerea câinilor fără stăpân de pe spațiul public să fie mai mare decât cel al susținătorilor ONG-urilor, care, sub masca dragostei față de animale, își promovează interesele financiare", declarat Mihai Atănăsoaei. Acesta este convins că proiectul suspus dezbaterii astăzi ”va responsabiliza toate instituțiile implicate în gestionarea câinilor fără stăpân, atât sub aspectul sănătății și siguranței persoanelor, cât și sub aspectul bunăstării animalelor”. Vezi și:

  • Peste 200 de câini, omorâţi la Botoşani
  • Tehnici de apărare împotriva câinilor

Ne puteți urmări și pe Google News