Câți VOTANȚI are România? CIFRELE CRUCIALE vin înaintea ALEGERILOR din 2019. Mii de RADIERI în Registrul electoral
Editura Evenimentul si Capital

Câți VOTANȚI are România? CIFRELE CRUCIALE vin înaintea ALEGERILOR din 2019. Mii de RADIERI în Registrul electoral

Autor: | | 1 Comentarii | 933 Vizualizari

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) vine cu noi cifre privind numărul cetățenilor cu drept de vot care se află pe listele Registrului electoral. La ultima numărătoare, votanții cu reședința în România reprezintă peste 80% din populația țării noastre

Numărul de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral era de 18.902.684 pe 31 mai, potrivit unui comunicat al AEP, citat de AGERPRES. Pentru comparație, reamintim că, la 1 ianuaire 2018, Institutul Național de Statistică (INS) transmitea că numărul „persoanelor cu cetăţenie română şi domiciliul pe teritoriul României” se ridică la 22.194.000.

„Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 mai 2018 este de 18.902.684, cu 2.226 mai puţini faţă de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă, potrivit căreia, la data de 30 aprilie 2018 figurau în Registrul electoral 18.904.910 de alegători români. Diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale conduse de aceştia”, relevă sursa citată.

AEP precizează că în perioada 1 - 30 aprilie la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri: 22.022 de persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare; 174 de persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeaşi lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puşi sub interdicţie.

Un număr de 178 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în aceeaşi perioadă este de 19.792, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

AEP menţionează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.248.995 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 653.689 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii, se mai arată în comunicat.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate