O creştere economică atât de rapidă în 2008 înseamnă însă inflaţie ridicată, spun analiştii economici de la GEA.
Impresionat de creşterea economică peste aşteptări din primul trimestru, de 8,2%, Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, extinde varianta optimistă până la sfârşitul anului. „Prognozele privind creşterea PIB în 2008 (de 6,5% - n.r.) vor fi depăşite. Creşterea PIB în trimestrul al doilea va fi comparabilă cu cea din primul trimestru, adică apropiată de 8%“, a declarat, ieri, Vosganian, în cadrul unei conferinţe de presă.
Prezent la eveniment, Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), a afirmat că instituţia pe care o conduce va revizui, în această toamnă, în creştere cu un punct procentual estimarea privind creşterea economică din acest an de la 6,5% la 7,5%. Potrivit şefului CNP, un nivel de 7% este „cu siguranţă“ o estimare mică. El a precizat că investiţiile au avansat în primul trimestru cu peste 24%, ceea ce va alimenta creşterea PIB. Creşterea de 8% ar împinge inflaţia
Potrivit lui Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), creşterea economică din primul trimestru a fost însoţită de o inflaţie pronunţată. „Dacă se preconizează menţinerea creşterii economice la 7%-8% înseamnă şi menţinerea inflaţiei într-o zonă ridicată“, a declarat pentru EVZ analistul economic.
Potrivit directorului GEA, obiectivul de creştere economică rapidă nu poate fi atins concomitent cu o inflaţie în scădere. „Nici nu e dezirabil să avem o creştere economică peste aşteptări şi peste potenţial dacă este bazată în continuare pe consum“, a precizat Voinea.
Comisia Europeană (CE) estimează o creştere a produsului intern brut cu 6,2% în acest an, în timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) prevede o creştere de 5,7%. Vosganian: deficit de 2% din PIB în 2009
Diferenţe între estimările oficialilor români şi cele ale CE şi FMI există şi în privinţa deficitului bugetar pentru 2008. În timp ce Finanţele din România prognozează un deficit de 2,3%, FMI recomandă menţinerea deficitului bugetar sub 2% din PIB, iar CE a anunţat, în prognoza de primăvară, un deficit de 3,7%.
Cu toate că nu a primit încă niciun document oficial de la Bruxelles referitor la deficitul bugetar de anul viitor, ministrul Vosganian a declarat că se aşteaptă la un document care „reia teme cunoscute şi adaugă elemente pozitive“. Printre recomandările aşteptate de oficialii români se numără prudenţa în contextul unui an electoral şi sustenabilitatea creşterii pensiilor în 2009.
Pentru anul viitor, ministrul de finanţe estimează un deficit bugetar de aproximativ 2% din PIB, în timp ce autorităţile de la Bruxelles îşi manifestă îngrijorarea că deficitul se va situa, anul viitor, la 3,7% din PIB, cu mult peste nivelul maxim de 3% admis în UE.
ANALIZĂ Combustibilii şi mâncarea alimentează inflaţia din Est
Ungaria şi Slovacia au anunţat rate ale inflaţiei neaşteptat de mari, întărind îngrijorările privind preţurile în creştere. Scumpirile sunt determinate în principal de creşterea salariilor şi de preţurile mari ale mărfurilor, potrivit publicaţiei britanice „Financial Times“. Inflaţia din Ungaria a accelerat la 7% în luna mai, comparativ cu 6,6% în luna precedentă. Rata analizată a inflaţiei (luna mai din 2008 comparată cu luna mai din 2007) în Slovacia s-a situat la 4,6%, luna trecută. În acelaşi timp, indicele preţurilor de consum a crescut, în Letonia, cu 17,9%. În România, unde inflaţia a fost sub aşteptări, de 8,5%, presiunile vor interveni în a doua jumătate a anului, în preajma alegerilor din noiembrie. „Cursul valutar nu s-a depreciat de la greva de la Dacia, şi inflaţia stagnează din luna martie, astfel încât momentan nu există presiuni suplimentare care ar putea duce la un val inflaţionist. Însă probabil la toamnă, când vor avea loc alegerile, vor exista presiuni salariale“, a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată. Neil Shearing, economist la firma de consultanţă Capital Economics din Londra, susţine că „inflaţia se va menţine peste estimări în toate statele din Europa Centrală cel puţin până în 2010“.