Vosganian spune că PNL ar putea renunța la cota unică

Vosganian spune că PNL ar putea renunța la cota unică

Varujan Vosganian a declarat că liberalii ar putea accepta varianta de impozitare progresivă propusă de PSD, însă cu condiția ca treapta maximă să fie de 16%.

"Cota unică a fost o măsură pe care noi am socotit-o importantă şi care a dus la alocarea unor venituri suplimentare categoriilor de mijloc care în acest fel au căpătat comportament economic. De aceea noi socotim că prioritar în acest moment este să reducem fiscalitatea şi putem discuta cu PSD o formulă în care să putem desface impozitarea veniturilor pe mai multe niveluri însă condiţia noastră e ca niciunul din aceste niveluri să nu depăşească 16%", a afirmat azi Vosganian la finalul şedinţei Biroului Politic Central al PNL.

El a explicat că având în vedere situaţia economică "dramatică" a României, ieşirea din criză s-ar putea face mai degrabă pe baza unor soluţii practice decât a unor soluţii "ideologice".

"Aşadar, pentru noi, o formulă în care cota pentru salariile mai mici ar coborî cu câteva procente, putând chiar să mergem pe o formulă în care să coborâm pe ansamblu impozitarea pe venit în, să spunem, două tranşe de 10% şi 15%, este o formulă care nu numai că nu afectează cu nimic, dar consacră gândirea noastră de dreapta privind reducerea fiscalităţii. De altminteri, pot să vă spun că, având în vedere situaţia dramatică în care e economia românească azi, soluţiile de ieşire din criză poartă mai degrabă o amprentă practică decât una ideologică, dar în această privinţă suntem de acord că trebuie să facem un pas în sensul reducerii fiscalităţii atât la profit, cât şi la salarii, cât şi în ceea ce priveşte regimul TVA, mai ales la anumite component", a susţinut Vosganian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vicepreşedintele liberal a mai spus că trebuie luată în considerare reducerea contribuţiilor de asigurări sociale. De asemenea, el a vorbit şi despre necesitatea unei aplecări mai atente asupra problematicilor ce ţin de regimul fiscal al angajărilor pentru tinerii până în 25 de ani şi despre nevoia găsirii unor soluţii pentru persoanele de peste 55 de ani care râmân şomere.

"Mă veţi întreba, poate, de unde vor exista bani pentru aceste lucruri. Măsurile acestea se corelează cu altele. De pildă, în ceea ce priveşte veniturile, informatizarea completă a sistemului fiscal poate să aibă o contribuţie importantă la sporirea veniturilor bugetare şi care să ofere resurse pentru această relaxare economică", a conchis reprezentantul PNL.