Majoritarea cererilor incluse de senatori în moţiunea simplă privind nivelul de trai, precum combaterea sărăciei, reducerea cheltuielilor bugetare şi creşterea salariului minim, au fost deja aplicate de Guvern sau sunt avute în vedere, a afirmat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
El a arătat că Executivul a luat deja măsuri pentru creşterea pensiilor şi a majorat salariul minim pe economie începând cu acest an, amintind că obligativitatea corelării salariului cu coşul minim de consum a fost eliminată de Guvernul PSD în 2003.
"Am făcut revaluarea coşului minim pentru fiecare an şi a rezultat că pentru anul 2008 valoarea coşului minim care reprezintă ansamblul produselor alimentare, nealimentare şi servicii necesare unei gospodrii pentru un nivel minim de trai, pornind de la exatrapolarea datelor anterioare s-a stabilit valoarea acestui coş la 8.100.000 de lei vechi. Dacă împărţim această sumă la 2,8 care este numărul mediu de membrii pe familie rezultă că pentru o persoană valoarea coşului minim de subzistenţă este de circa 2,8 - 2,9 milioane de lei. Dat fiind că salariul minim pe economie de la 1 ianuarie 2008 este de 5 milioane de lei, socotim că această solicitare a moţiunii simple este îndeplinită", a declarat Vosganian.
În legătură cu pensiile, ministrul a explicat că corelarea nu se poate face prin consultări între Guvern şi partenerii sociali la salarii, pentru că pensiile sunt legate de contribuţiile pe care persoanele le plătesc.
"Având în vedere evoluţia pe care noi o dăm creşterii pensiilor noi socotim că de la 1 ianuarie 2009, atât în ceea ce priveşte pensiile agricultorilor cât şi cele de asigurări sociale, pensia medie va fi ma mult decât dublul coşului minim de subzistenţă de persoană. Ceea ce este o schimbare substanţială faţă de 2003 atunci când pensia medie era la nivelul coşului minim", a adăugat Vosganian.
Sistem unic de salarizare
În ce priveşte următoarea temă din moţiunea PSD, privind o legislaţie a salarizării, ministrul Economiei şi Finanţelor a arătat că suntem într-o perioadă în care Parlamentul va fi implicat în alegerile locale şi parlamentare, iar această lege necesită o majoritate organică. "Consider că această lege ar trebui să fie votată fără să existe ispitele unui an electoral", a completat acesta.
Deficit de 2,63% din PIB în 2007
În privinţa solicitării de reducere a cheltuielilor bugetare cu două miliarde euro, ministrul Economiei şi Finanţelor a amintit că va propune Guvernului, la prima rectificare bugetară din acest an, o diminuarea a costurilor la buget de aproximativ un miliard euro, şi a remarcat că senatorii care au solicitat reducerea costurilor propuneau anterior majorări ale cheltuielilor cu patru miliarde euro, ceea ce ar fi ridicat deficitul bugetar la 6-7%. El a arătat că deficitul bugetului consolidat pe anul 2007 a fost de 10,27 miliarde lei, respectiv de 2,63% din PIB.
Program de luptă împotriva sărăciei
"Menţionez că acest program există deja. El a fost preluat de ONu şi este cuprins într-un document pe care noi l-am prezentat în luna octombrie. Raportul cuprinde evaluarea sărăciei în România şi două capitole de programe. Astfel că, de la 1 ianuarie 2009 noi nu vom mai
avea pensionari de asigurări sociale în situaţii de sărăcie severă şi sărăcia severă va coborî la 2,3 - 2,4% în 2009, urmând ca o dată cu intrarea României în culoarul euro în 2012 să nu se mai vorbească, decât în cazuri accidentale, de sărăcie severă", a declarat Vosganian.
Stoparea creşterii preţului gazelor naturale
Ministrul Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian a declarat că ministerul pe care îl conduce a dat semnale că este în consens cu Parlamentul în privinţa necesităţii negocierilor cu Rusia în problema preţului gazelor, dar şi deputaţii şi senatorii trebuie să faciliteze relaţia cu acest stat.
"Iniţierea unor negocieri cu Federaţia Rusă este mai degrabă un deziderat. Eu îmi manifest speranţa că Comisia de politică externă a
Senatului, cât şi a Camerei Deputaţilor vor da semnale politice care să faciliteze îmbunătăţirea relaţiilor României şi diversificarea lor cu toate statele răsăritene, şi mă refer la Rusia, China, India, statele din zona Mării Caspice, America Latină şi ale Africii de Nord. (...) Socotesc că în această privinţă MEF a dat destule semnale pentru a arăta că este în consens cu această solicitare, cel puţin în ce priveşte negocierea", a spus Vosganian.
El a arătat că preţurile gazelor sunt ridicate întrucât România importă gaze din Rusia prin intermediari.
"Problema esre că ceea ce avem contractat cu Federaţi Rusă, cu Gazprom, este realizat prin alte companii, Winteshall şi Conef, în care
Gazprom are o anumită parte. Faptul că în 2002 s-a negociat astfel măreşte preţul gazului. (...) Cred că nimeni, în vitutea niciunei prietenii, nu poate face acest lucru", a spus Vosganian, referindu-se la posibilitatea ca România să obţină de la Federaţia Rusă o reducere a preţului gazelor, în condiţiile în care petrolul continuă să se scumpească.
Gazele importate din Rusia reprezintă 30-35% din consumul anual al României.
Moţiunea simplă "Stop degradării nivelului de trai! Stop iresponsabilităţii din sectorul energetic!", iniţiată de PSD şi PC, a fost adoptată, marţi, de Senat, cu 74 de voturi favorabile şi 33 împotrivă.
(15:05)