Evenimentul Zilei > International > Vorbe grele la adresa Brexit. Președintele Consiliului European atacă Marea Britanie
Vorbe grele la adresa Brexit. Președintele Consiliului European atacă Marea Britanie

Vorbe grele la adresa Brexit. Președintele Consiliului European atacă Marea Britanie

Brexit face parte din „arcul de instabilitate” care a apărut în jurul Uniunii Europene, a declarat, luni, președintele Consiliului European Charles Michel care plasează decizia britanicilor de a părăsi blocul în aceeași categorie de amenințări ca cele provenind din Turcia, Rusia, Libia și Siria.

În centrul discuțiilor lor, foarte controversatul proiect de lege în curs de examinare în Parlamentul britanic, care pune în discuție anumite angajamente asumate de Regatul Unit în acordul care guvernează plecarea sa din UE.

Textul revine la anumite prevederi pentru provincia britanică Irlanda de Nord, planificate pentru a evita revenirea unei frontiere cu Republica Irlanda, o garanție considerată esențială pentru menținerea păcii pe insulă.

Furioși de această schimbare, care, prin admiterea propriu-zisă a guvernului britanic, ar încălca dreptul internațional, europenii au dat Londrei un ultimatum până la sfârșitul lunii – adică miercuri – să-și retragă proiectul, amenințând cu acțiuni în justiție.

 

 

 

PAGINA ANTERIOARA