Vor mai avea Statele Unite șansa unei stratageme de tip Nixon împotriva Chinei?

Vor mai avea Statele Unite șansa unei stratageme de tip Nixon împotriva Chinei? Sursa: captur video platforma X

Statele Unite și China sunt prinse în ceea ce experții în politică internațională numesc „capcana lui Tucidide”. Este vorba de un tipar, vizibil încă din zorii istoriei, care face ca ori de câte ori o putere în ascensiune amenință puterea dominantă, războiul să devină cea mai probabilă opțiune.

În plus, sancțiunile impuse de Washington par a fi susceptibile de a dăuna Americii mai mult decât Rusiei, China fiind principalul beneficiar. Statele Unite ar trebui să recunoască această realitate și să continue relația cu Moscova, chiar dacă vom considera teritoriile încă în dispută și vom rămâne în așteptarea unei viitoare soluționări”.

În această ordine de idei, Christian  Whiton le recomandă căduros liderilor de la Washington să caute o soluție de a colabora cu Kremlinul.„Merită inițiat un dialog serios cu Moscova. Putin a scris că Rusia este dispusă să discute despre controlul armelor. Chiar dacă o soluție este puțin probabilă, conversația în sine ar oferi Moscovei o ieșire diplomatică care nu trece prin Beijing. În mod separat, am putea coopera în explorarea spațiului, pe baza colaborării trecute, mai ales că suntem mai aproape de paritatea tehnologică în acest domeniu".

Scopul acestui angaament pe cale dialogului nu trebuie să fie o soluție dramatică, ci doar o speranță rezonabilă că Rusia va avea unele stimulente să rămână neutră și să nu ne ajute adversarii. Moscova ar lucra în continuare cu China în anumite sectoare, în special în energie, dar ar colabora și cu noi și ne-ar putea susține sau ar rămâne neutră ăn unele probleme pe care le considerăm a fi cu adevărat importante.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această situație ar fi foarte atractivă pentru Rusia, deoarece, din perspectiva ei, s-ar afla în poziția de a echilibra, mai aproape atât de Washington cât și de Beijing decât sunt China și SUA una de alta, și, prin urmare, ar fi capabili să scoată mai mult ;i de la noi ;i de la China, în timp ce noi concurăm pentru sprijinul lor”.

Mai mult, Christian Whiton are argumente care i-ar putea pune gânduri chiar și pe adversarii cei mai neînduplecați ai oricărei colaborări cu Rusia.„Toată lumea știe citatul lui Winston Churchill potrivit căruia Rusia este „o ghicitoare înfășurată într-un mister în interiorul unei enigme”, dar există și o a doua parte a citatului: „… dar poate exista o cheie. Această cheie este interesul național rus”,

Churchill a fost în stare să-și controleze animozitatea sa profundă față de Uniunea Sovietică pentru a putea coopera într-o zonă în care a văzut că interesele Marii Britanii se suprapun intereselor Moscovei. Realismul său pragmatic a fost surprins, însă, cel mai bine de un alt citat: „Dacă Hitler ar invada Iadul, aș face cel puțin o recomandare favorabilă pentru Diavol în Camera Comunelor”, scrie Christian Whiton în articolul său publicat pe site-ul nationalinterest.org.

O apropiere a SUA de Rusia în dauna Chinei, după modelul apropierii dintre America lui Nixon și China lui Mao împotriva URSS, e greu de întrevăzut în zilele noastre. Pentru SUA, însă, neutralitatea Rusiei ar fi singura variantă de a-și conserva supremația mondială. Din păcate, însă, criza din sănătate și revoltele antirasism arată că imperiul se surpă din interior sub presiunea unor forțe care sunt interesate decțt să-și elimine inamicii din interior, indiferent care e prețul pe care acest lucru îl presupune din punct de vedere geopolitic.