"Vopseaua de scorpion" coloreaza tumorile

"Vopseaua de scorpion" coloreaza tumorile

O substanta speciala care lumineaza celulele canceroase i-ar putea ajuta pe chirurgi sa indeparteze tumorile cu o acuratete mai mare.

Vopseaua care lumineaza celulele canceroase le-ar putea permite medicilor sa nu deterioreze tesuturile sanatoase sau sa nu omita extirparea unor celule canceroase in timpul operatiei, arata studiile realizate pe soareci de cercetatori de la Seattle Children’s Hospital Research Institute si Fred Hutchinson Cancer Research Centre. Specialistii au dezvoltat vopseaua din molecule provenite de la scorpioni.

Descoperire vitala pentru interventiile pe creier Moleculele vopsite emit lumina asemanatoare cu cea infrarosie, permitandu-le astfel chirurgilor sa identifice celulele canceroase. Vopseaua injectata la soareci a fost capabila sa lumineze tumori cerebrale cu diametrul de un milimetru, fara sa scoata in evidenta si tesuturile sanatoase din apropiere.

Descoperirea este vitala si este utila mai ales pentru tumorile cerebrale deoarece in creier se gasesc neuroni ce nu trebuie deteriorati. „Permitandu-le chirurgilor sa observe tipuri de cancer, imposibil de detectat prin alte mijloace, putem sa obtinem rezultate mai bune pentru pacienti. Speranta mea cea mai mare este ca vopseaua pentru tumori va imbunatati fundamental terapia anticancer”, afirma medicul James Olsen, coordonatorul studiului.

Metoda recomandata si bebelusilor mai mici de 18 luni

Cercetatorii mai spera ca metoda sa poata fi folosita si la copiii mai mici de 18 luni.

„Problema cea mai mare privind chirurgia cancerului cerebral este ca tumoarea se poate infiltra in tesuturile sanatoase ale creierului. Acest lucru ingreuneaza foarte mult sarcina medicului de a stabili unde se termina tumoarea si unde incep tesuturile sanatoase”, afirma John Griffiths, seful Departamentului de imagistica moleculara la Cancer Research UK’s Cambridge Research Institute.

Specialistii atrag insa atentia ca studiile trebuie continuate si pe oameni, pentru a vedea daca rezultatele sunt la fel de bune si pentru a fi siguri ca vopseaua nu este toxica.

Ne puteți urmări și pe Google News