Vom vorbi la mobil din avion

Vom vorbi la mobil din avion

Comisia Europeană a anunţat ieri noi reguli care vor permite convorbirile pe mobil în timpul zborului cu avionul. Apelurile telefonice la înălţime vor costa însă mai mult decât cele normale.

Comisia Europeană a anunţat ieri un set de noi reguli şi standarde tehnologice ce vor permite pasagerilor din avioane să poată folosi telefoanele mobile în timpul zborurilor pe întreg continentul european, informează Reuters. Conform deciziei adoptate la Bruxelles, începând cu sfârşitul acestui an, clienţii celor mai mari linii aeriene din spaţiul Uniunii Europene (UE) vor putea să vorbească, să trimită SMS-uri sau date, inclusiv mesaje e-mail, imediat ce avionul în care se află se va ridica la peste 3.000 de metri.

Măsurile adoptate de executivul european nu vizează construirea infrastructurii de comunicaţii - sarcină ce va reveni liniilor aeriene şi operatorilor GSM -, ci numai armonizarea la nivel european a standardelor tehnice şi a legislaţiilor privind licenţele pentru utilizarea telefoanelor mobile la bordul avioanelor.

Statele membre UE vor putea acorda licenţă naţională pentru telefonie mobilă mai multor companii aeriene, aceasta urmând a fi valabilă pe tot teritoriul UE. În practică, acest lucru va însemna că o aeronavă înregistrată în Franţa sau România va putea oferi pasagerilor servicii de telefonie mobilă, chiar dacă zboară deasupra Germaniei sau Marii Britanii, fără ca linia aeriană să fie nevoită să încheie alte contracte de licenţă. Tarife „de înălţime“

Discuţiile telefonice la înălţime nu vor deranja probabil prea mulţi dintre pasagerii care s-au obişnuit să tragă un pui de somn în timpul zborului. Şi asta deoarece costul unui apel va fi mai mare decât o convorbire efectuată cu picioarele pe pâmânt. Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicaţii care a supărat recent companiile de telefonie mobilă impunând tarife-limită la roaming, a lăsat încă de la început să se înţeleagă că serviciile vor fi mai scumpe.

„Serviciile de telefonie mobilă în timpul zborului pot fi un serviciu interesant, în special pentru acei oameni de afaceri care trebuie să fie gata să comunice oriunde se află, oriunde merg“, a comentat oficialul UE, avertizând însă voalat că nu va asista pasiv la stabilirea preţurilor. TEHNOLOGIE

Cum funcţionează sistemul

Sistemul care va permite folosirea propriului telefon mobil la bordul avioanelor va presupune instalarea unei staţii de recepţie-transmisie de mică putere care va crea o reţea GSM la 1.800 de megahertzi în interiorul aeronavei. Staţia - denumită în jargonul tehnologic celulă pico - va fi legată, la rândul ei, prin satelit, de reţelele de la sol.

Un alt dispozitiv instalat de asemenea în avion va împiedica telefoanele de la bord să se conecteze direct la reţelele de la sol, pentru a evita nereguli la serviciile de telefonie mobilă terestre. Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei nu a aprobat încă niciunul dintre echipamentele ce trebuie instalate la bord pentru a garanta că acestea nu vor interfera cu sistemele de zbor.

Ne puteți urmări și pe Google News