Vom avea sau nu zăpadă de Crăciun? Estimările meteorologilor

Vom avea sau nu zăpadă de Crăciun? Estimările meteorologilor

De Crăciun vom avea parte de o vreme ceva mai caldă, cu temperaturi ușor mai ridicate față de normalul acestei perioade.

Meteorologii estimează că această lună, decembrie, va fi ceva mai mai caldă decât în mod normal, iar temperaturile ridicate se vor menține chiar și de Crăciun. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, susține că în săptămâna ce urmează, 7-14 decembrie, temperaturile vor fi mai mari cu 3,5 grade Celsius față de normal.

„Este posibil ca și decembrie, așa cum arată estimările la acest moment, să fie o lună mai caldă decât în mod obișnuit. Așa cum arată informațiile la acest moment, putem să contăm pe temperaturi peste mediile climatologice ale fiecărei săptămâni în aproape toată țara, cu cele mai mari abateri în special în partea de sud, în partea de vest, nord-vest a țării și vorbim de săptămâna 7-14 decembrie, care anticipează abateri termice mai mari de 3,5 grade Celsius față de normalul acestei săptămâni. Acest lucru pare să fie semnalul până în jurul datei de 28 decembrie”, a precizat directorul ANM, conform Digi24.

Potrivit spuselor Elenei Mateescu, semnele arată că vremea se va menține caldă și în săptămâna Crăciunului, până pe 28 decembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Săptămâna 21-28 decembrie păstrează același semnal - temperaturi ușor peste medii în toate regiunile și precipitații peste norme în regiunile extracarpatice și în rest normale”, a mai spus Elena Mateescu.

Cum va fi iarna care urmează

Directorul ANM a estimat că această iarnă, 2020-2021, se anunță destul de capricioasă. Astfel, perioadele în care se vor înregistra temperaturi ridicate vor alterna cu cele în care vremea se va răci destul de tare.

„Este prematur să ne pronunțăm, însă ce putem să observăm, luând în considerare deceniul actual, 2011-2020, deși am avut temperaturi în medie mai ridicate decât în mod obișnuit în acești ultimi zece ani, nu putem să excludem și perioadele de vreme severă imediată (...) și să contăm pe perioade mai calde, urmate de perioade mai reci, indiferent de sezonul în care ne aflăm, inclusiv în anotimpul de iarnă”, a declarat Elena Mateescu.

Anul 2020 va fi al doilea cel mai cald an înregistrat vreodată, conform estimărilor specialiștilor Organizației Mondiale de Meteorologie. 2020 a fost caracterizat de valuri de căldură, secetă, incendii de vegetație și de cel mai activ sezon al urganelor din Atlantic.