Pastorul de la şcoala catolică St. Edward le-a transmis un email părinţilor despre seria romanelor scrise de J.K. Rowling pentru a-i înştiinţa că a comunicat cu „mai mulţi” exorcişti care i-au recomandat să retragă volumele din bibliotecă, potrivit ziarului local The Tennessean.

„Aceste cărţi prezintă magie albă şi magie neagră, care nu este reală, dar este o înşelăciune inteligentă”, a scris reverendul Dan Reehil.

„Blestemele şi vrăjile folosite în cărţi sunt blesteme şi vrăji reale; care, atunci când sunt citite de o fiinţă riscă să invoce spiritele rele în prezenţa persoanei care citeşte textul”, a spus pastorul de la şcoala catolică St. Edward.

Blestemele şi vrăjile incluse în volumele, care au fost publicate între 1997 şi 2007, includ „avada kedavra”, „uciderea” blestemului, „crucio”- blestemul torturii- şi „imperio”, care permite vrăjitorilor să controleze acţiunile altora.

Încă de la primul volum, „Harry Potter and the Philosopher’s Stone” (n.r –„Harry Potter şi Piatra Filozofală”), creștinii au început să cenzureze conținutul. Prima parte a seriei a fost lansată în 1997, devenind peste doi ani cea mai controversată carte în Statele Unite.

Cărţile „glorifică magia, derutându-i pe copii şi îndemnându-i să încerce să imite vrăjile şi blestemele despre care citesc”, a transmis American Library Association (ALA).

Pastorul comunităţii creştine din Alamogordo, New Mexico, a asistat în 2001 la o incendiere de cărţi „Harry Potter” şi o bibliotecă locală a răspuns afişând public că „Harry este viu şi bine în biblioteca lor”.