Război în Ucraina, ziua 632. Flota rusească s-a retras de la Sevastopol

Război în Ucraina, ziua 632. Flota rusească s-a retras de la Sevastopol Marina Rusă în Marea Neagră. Sursa foto. EVZ

Flota miltiară rusă s-a retras din baza de la Sevastopol, amenințată de rachetele cu rază lungă folosite de Ucraina pentru a lovi navele de război. Volodimir Zelenski a făcut anunțul, spunând că Ucraina a cîștigat Marea Neagră.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat că flota militară din Rusia s-a retras din baza de la Sevastopol. Potrivit spuselor sale, Ucraina a cîștigat inițiativa în Marea Neagră. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul dronelor maritime și a rachetelor cu rază lungă de acțiune.

Rusia și-a retras cea mai mare parte a flotei Mării Negre de la baza sa principală din Crimeea, scriu The Wall Street Journal și Newsweek.

Transferul către porturi mai sigure ar fi fost provocat de atacurile ucrainene cu rachete și drone asupra bazei navale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia a mutat inclusiv trei submarine de atac și două fregate către alte porturi din Rusia și Crimeea. Acestea oferă o protecție mai bună în fața atacurilor ucrainene, potrivit oficialilor occidentali și imaginilor din satelit verificate de experții navali, scrie The Wall Street Journal.

Volodimir Zelenski se laudă cu inițiativa în Marea Neagră

Preşedintele Ucrainei a afirmat că armata a obligat flota militară rusă să se retragă, transmite Reuters.

„Pentru prima dată în lume, în Marea Neagră a început să acţioneze o flotă de drone maritime - o flotă ucraineană”, a anunțat Volodimir Zelenski.

El a transmis un mesaj în aplicația Telegram pe acest subiect.

„Am reuşit să preluăm iniţiativa de la Rusia în Marea Neagră”, a adăugat președintele ucrainean.

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski. Sursa foto: Facebook

Ucraina ține flota militară rusă la respect

Președintele Ucrainei a amintit că flota rusă a blocat porturile țării sale încă din primele zile de război. Astfel, infrastructurile portuare şi de export al cerealelor au fost avariate.

Iar pieţele alimentare la nivel mondial au fost perturbate din cauaza aceasta. Însă - a arătat Volodimir Zelenski - pe parcursul conflictului, Ucraina a schimbat echilibrul de putere.

Rusia s-a retras în iulie din acordul mediat deONU şi Turcia, care asigura libera trecere a cerealelor ucrainene.

În acest context, Ucraina - unul din cei mai mari producători şi exportatori de cereale din lume - a stabilit în august un coridor alternativ. Asfel, a reușit să exporte patru milioane de tone de mărfuri.

Rusia şi-a intensificat atacurile cu drone asupra porturilor maritime ucrainene şi a infrastructurii cerealiere. În replică, Ucraina a atacat cu drone navele ruseşti.

Volodimir Zelenski a mulțumit țărilor vecine

Președintele Ucrainei a mulțumit statelor de la Marea Neagră pentru ajutorul acordat Ucrainei. El a nominalizat Turcia, Bulgaria, România şi Republica Moldova.

Președintele de la Kiev a precizat că această cooperare a adus stabilitate pe piața alimentară mondială.

„Am reuşit să arătăm că cooperarea între ţările din regiunea Mării Negre, cu sprijinul partenerilor, poate readuce stabilitatea pe piaţa alimentară mondială. Am reuşit să asigurăm o astfel de protecţie părţii de vest a Mării Negre, care permite acum funcţionarea coridoarelor noastre maritime de export”, a spus Volodimir Zelenski.

Potrivit spuselor sale, regiunea Dunării dobândeşte o importanţă mai mare, în acest context. Zona este deosebit de importantă pentru  pentru securitatea globală.