Evenimentul Zilei > Actualitate > Vladimir Putin, vizită în Crimeea pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării peninsulei
Vladimir Putin, vizită în Crimeea pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării peninsulei

Vladimir Putin, vizită în Crimeea pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării peninsulei

Astăzi, președintele rus Vladimir Putin a fost în Crimeea într-o vizită pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării de către Rusia a peninsulei. A apărut și prima filmare cu liderul de la Kremlin după ce s-a emis un mandat de arestare pe numele lui.

Președintele rus Vladimir Putin a fost în Crimeea pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene. Liderul de la Kremlin a ales o îmbrăcăminte lejeră pentru acest eveniment.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, cu opt ani înainte de a lansa invazia la scară largă a Ucrainei. Ucraina se luptă pentru a recâștiga peninsula, dar și alte teritorii.

Vladimir Putin a fost surprins și la Sevastopol, la portul Flotei ruse de la Marea Neagră din Crimeea. Liderul de la Kremlin a vizitat o școală de arte în compania guvernatorului local, Mihail Razvojayev. Acesta a declarat că este o zi istorică pentru Rusia și că este o onoare că a venit președintele Rusiei în persoană.

„Președintele nostru Vladimir Vladimirovici Putin știe să surprindă. În sensul bun al cuvântului. Dar Vladimir Vladimirovici a venit în persoană. El însuși. La volan. Pentru că într-o zi istorică ca astăzi, el este mereu alături de Sevastopol și de oamenii săi”, a spus Mihail Razvojayev.

Celelalte state, împotriva lui Putin

Cu toate astea, Ministerele de externe și ambasadele au declarat că Peninsula Crimeea și alte zone ocupate de ruși din estul și sudul Ucrainei rămân teritoriul Ucrainei și că nu vor accepta ca Vladimir Putin să fure și alte teritorii.

„La nouă ani de la anexarea ilegală a Crimeei, Regatul Unit continuă să susțină Ucraina împotriva agresiunii ruse. În Crimeea, ucrainenii suferă: cetățenii nu au libertate, civilii sunt reținuți, iar copiii sunt în lagăre de „reeducare”, a declarat ambasada Marii Britanii. „Agresiunea continuă a Rusiei încalcă dreptul internațional și Carta ONU. Finlanda nu recunoaște anexarea ilegală de către Rusia. Susținem integritatea teritorială a Ucrainei și eforturile de restabilire a acesteia. Crimeea este Ucraina”, a menționat Ministerul finlandez de Externe, potrivit Ukrainska Pravda.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin, acuzându-l de crima de război. Președintele Rusiei riscă să fie arestat și trimis la Haga, potrivit Reutres.