Evenimentul Zilei > Actualitate > Vladimir Putin recunoaște dezastrul de pe front, după ce soldații s-au plâns că nu au hrană, apă sau medicamente
Vladimir Putin recunoaște dezastrul de pe front, după ce soldații s-au plâns că nu au hrană, apă sau medicamente

Vladimir Putin recunoaște dezastrul de pe front, după ce soldații s-au plâns că nu au hrană, apă sau medicamente

Vladimir Putin a recunoscut că au fost probleme în ceea ce privește aprovizionarea trupelor aflate pe frontul din Ucraina. Nu a dat însă și alte detalii. În ultimele luni soldații s-au plâns că nu au primit mâncare, haine, dar nici medicamente.

Vladimir Putin a recunoscut pentru prima dată, în timpul unei coferințe de presă organizate la Bișkek, că au existat probleme în ceea ce privește aprovizionarea soldaților trimiși să lupte pe frontul din Ucraina.

Multe probleme

Declarația liderului de la Kremlin vine după ce soldații se plâng de luni de zile de condițiile în care sunt trimiși la război. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe videoclipuri în care militarii spun nu au apă sau mâncare, că nu au primit haine și că o parte din armament este depășit sau are defecțiuni, relatează Reuters.

În plus, resursele medicale sunt aproape inexistente. Medicii au apelat la absorbante pentru a opri sângerarea în cazul răniților, deoarece nu existau fașe sterile. Soldații s-au plâns și de faptul că nu au fost instruiți și că sunt folosiți pur și simplu ca și carne de tun. Mulți dintre ei nu au primit nici banii promiși la încorporare.

Din cauza acestor probleme s-a ajuns și la revolte. Într-unul dintre videoclipurile de pe rețelele sociale se vede cum mai mulți soldați se revoltă în cazarma lor din apropierea orașului Kazan. Aceștia au înconjurat un ofițer rus căruia i-au adresat reproșuri și înjurături. Soldații au reclamat că au primit doar puști ruginite din anii 1970, că nu au nici apă, nici mâncare și nici lemne de foc.

De asemenea, centrele de instruire sunt foarte aglomerate. Mai mulți soldați au declarat că au fost nevoiți să stea în pădure și să facă focul pentru a nu îngheța de frig. Oamenii așteptau să fie transportați într-un centru de instruire.

Pedepse aspre

Familiile soldaților spun și că aceștia sunt acuzați de dezertare și sechestrați dacă refuză să lupte, deși nu sunt echipați corespunzător. Canalul de Telegram Astra a anunțat că 300 de soldați ruși sunt ţinuţi într-un subsol din orașul Zaitseve din regiunea Lugansk după ce au refuzat să se mai întoarcă pe front.

Într-o înregistrare telefonică dintre un soldat rus și soția sa, făcută publică de autoritățile de Kiev, se arată că oricine încearcă să fugă poate fi împușcat. În spatele liniei frontului au fost mobilizați militari ruși care au primit ordin să îi ucidă pe cei care bat în retragere, potrivit hotnews.ro.