Evenimentul Zilei > Actualitate > Vladimir Putin susține că nu va folosi armele nucleare în Ucraina. „Nu am înnebunit”
Vladimir Putin susține că nu va folosi armele nucleare în Ucraina. „Nu am înnebunit”

Vladimir Putin susține că nu va folosi armele nucleare în Ucraina. „Nu am înnebunit”

O întrebare pe care și-a pus-o toată lumea, din februarie încoace, de când a început atacul Rusiei asupra Ucrainei. Și la care tot felul de specialiști au încercat să răspundă. Acum, însă, a vorbit Putin. Și a spus-o răspicat.
Vladimir Putin a spus că nu a înnebunit atunci când a fost întrebat despre folosirea armelor nucleare în Ucraina. Liderul rus nu a exclus un posibil atac dacă Rusia ar fi amenințată.

Folosirea armelor nucleare

Președintele rus a descris armele nucleare drept un factor de descurajare, dar a reiterat că țara sa va folosi „toate mijloacele de care dispunem” pentru a-și apăra interesele dacă „mijloacele pașnice” ar eșua. „Nu am înnebunit. Înțelegem pe deplin ce sunt armele nucleare”, i-a spus Putin unui membru al Consiliului prezidențial pentru Drepturile Omului.
„Le avem și sunt mai avansate și de ultimă generație decât orice altă putere nucleară”, a spus el. „Este un factor de descurajare, nu un factor care provoacă o escaladare a conflictului”. Putin a spus că Rusia are o doctrină de „lansare prin avertizare”, prin care Rusia ar ataca cu arme nucleare dacă ar fi vizată de un atac nuclear iminent – sau de un atac convențional care îi amenință existența. Multe țări occidentale au criticat comentariile privind folosirea armelor nucleare ca fiind periculoase. Cu toate acestea, Putin a susținut că a fost provocat de fostul premier al Marii Britanii, Liz Truss, când a vorbit despre propria ei disponibilitate de a folosi arme nucleare.

Un nou capitol

Remarcile sale au făcut ecou atunci când a spus că Liz Truss a fost „dezorientată” atunci când și-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea nucleară a Rusiei într-un discurs al ONU. Putin a vorbit despre starea războiului din Ucraina, unde acesta a pierdut multe oportunități în ultimele luni și a recunoscut că ar fi probabil un „proces de lungă durată” – sugerând că Rusia nu are de gând să abandoneze războiul.
Putin a încercat să elimine zvonurile despre o a doua mobilizare de anul viitor, spunând că nu este nevoie să se efectueze o recrutare suplimentară. Președintele rus a spus că din cei 300.000 de rezerviști recrutați, aproximativ jumătate au fost trimiși în Ucraina, potrivit Sky News.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: