Vladimir Putin provoacă îngrijorare în Occident: „El trebuie oprit pentru că nu înţelege mesajele diplomaţiei”
- Ionel Sclavone
- 23 martie 2022, 19:04
Vladimir Putin va trebui oprit deoarece acesta nu acceptă un acord de pace în Ucraina. Este opinia analistului Radu Tudor, potrivit căruia Kremlinul nu înțelege mesajele diplomației occidentale și eforturile pe care aceasta le face pentru a opri războiul. În acest context, desfășurarea masivă de forțe NATO pe flancul estic este de natură să descurajeze o eventuală escaladare a războiului din Ucraina.
Analistul Radu Tudor a făcut o serie de comentarii legate de invazia trupelor rusești în Ucraina în contextul apropierii războiului de granițele României, la Odesa. El a făcut referire la dezastrul provocat de bombardamentele fără discernîmânt ale trupelor rusești asupra din oraşelor ucrainene.
Radu Tudor a reluat ceea ce foarte mulți analiști militari occidentali susțin, de mai multă vreme, faptul că Vladimir Putin nu va ieși din Ucraina pur și simplu. Aceasta chiar dacă situația din teren este defavorabilă trupelor rusești, de invazie. Pentru a justifica acest război foarte costisitor, în fața rușilor, Putin are nevoie de aparența unei victorii.
„Vladimir Putin nu se opreşte de bunăvoie. El trebuie oprit pentru că nu înţelege mesajele diplomaţiei. Nu înţelege mesajele de pace, nu înţelege tot acest efort occidental uriaş pentru încetarea acestui război inutil şi iraţional. Noi îl putem opri pe Vladimir Putin întărind şi mai puternic flancul de est”, a explicat Radu Tudor.
NATO are rolul de a descuraja escaladarea războiului
Potrivit spuselor sale, întărirea forțelor NATO în această regiune este de natură să descurajeze un posibil război declanșat de Rusia într-un stat membru al Alianței. Dar nu este de natură să-l excludă cu totul. Rusia este un stat militarist și agresiv, ceea ce provoacă îngrijorare în rândul liderilor occidentali.
„În momentul de faţă, Statele Unite au peste 100.000 de militari în Europa şi acesta reprezintă cel mai puternic semnal de descurajare pentru o Rusie războinică şi agresivă, iar faptul că în România avem pentru prima oară în istoria noastră peste 3.000 de militari NATO. Faptul că există peste 20 de avioane de luptă, avioane de supraveghere AWACS, există multe alte nave şi aeronave care contribuie foarte serios la întărirea securităţii flancului de est. Toate aceste lucruri sunt observate de Vladimir Putin şi cu siguranţă înţelege că forţa NATO nu trebuie testată nici măcar o secundă”, a estimat Radu Tudor.
Transnistria o enclavă rusească la granița Moldovei
Pe de altă parte, el a atras atenția asupra Transnistriei, enclava rusească de la granița Moldovei cu care trupele rusești ar putea încerca o joncțiune. Radu Tudor a prezentat informațiile care circulă în spațiul public, referitoare la forța Rusiei de a-și continua ofensiva spre Odesa și dincolo de acest oraș, spre Transnistria. În opinia sa, citând specialiști militari, acest lucru va fi foarte dificil.
„Din păcate, Transnistria este o enclavă a Rusiei finanţată şi alimentată de Moscova şi ar fi act formal să se realizeze o joncţiune între această zonă autonomă, recunoscută doar de Moscova şi restul zonelor invadate din Ucraina. Numai că, din punct de vedere militar, nu este atât de uşor acest lucru. (…) Am văzut ştiri din Rusia, o fabrică de tancuri şi-a oprit producţia din lipsă de resurse, de piese de schimb.
Am văzut şi faptul că militarii ruşi refuză să mai execute ordinele coloneilor şi generalilor care conduc aceste trupe invadatoare. Aşadar, trebuie să vedem situaţia din teren şi să înţelegem că există un singur lucru pe care noi putem să îl facem în momentul de faţă, dincolo de apărarea noastră de întărire a flancului de est”, a mai precizat analistul la Antena 3.