Vladimir Putin promite că va facilita exportul de grâu ucrainean în Africa

Vladimir Putin promite că va facilita exportul de grâu ucrainean în AfricaSursă foto: Instagram

În timp ce războiul din Ucraina prezintă un risc de foamete pe continent, președintele Uniunii Africane, șeful statului senegalez Macky Sall, s-a declarat "liniștit" după întâlnirea sa cu președintele rus. Acesta a primit asigurări că Rusia va facilita exportul de grâu ucrainean în Africa.

Macky Sall, președintele în exercițiu al Uniunii Africane (UA), s-a deplasat la Soci, o stațiune de pe malul Mării Negre, parțial supusă blocadei beligerante a Marinei ruse, pentru a-i cere lui Vladimir Vladimir "să realizeze că țările [africane] sunt victimele acestei crize economice".

La o sută de zile de la începutul războiului împotriva Ucrainei, după trei ore de discuții cu liderul rus, Macky Sall - însoțit de președintele comisiei UA, Moussa Faki Mahamat, din Ciad - a plecat, oficial "liniștit și foarte mulțumit de discuţii". El l-a găsit pe președintele rus "angajat și conștient de faptul că sancțiunile și criza creează probleme serioase pentru economiile slabe, precum economiile africane". "Sancțiunile" sunt cele aplicate împotriva

agresorului rus de către Uniunea Europeană și Statele Unite – în esență – încă de la începutul războiului și a căror oportunitate le divizează pe cele 55 de țări membre ale Uniunii Africane.

Cele mai multe dintre ele, însă, suportă greul consecințelor acestui război îndepărtat. Și există urgență. Între 2018 și 2020, continentul african a importat aproape jumătate din consumul său de grâu din Rusia și Ucraina. Potrivit cifrelor Băncii Africane de Dezvoltare (BAD), prețurile la aceste cereale au crescut cu aproximativ 45% de la începutul anului.

La această creștere legată de întreruperea aprovizionării de la acești doi producători esențiali care au devenit beligeranți se adaugă, ca efect colateral al războiului, creșterea prețului energiei, care mărește costurile de transport ale oricărui bun importat. Culmea nenorocirii pentru țările din Sahel și Cornul Africii, o secetă fără precedent de douăzeci de ani le lovește, reducând șeptelurile până la moarte și recoltele la neant în anumite regiuni.

La mijlocul lunii martie, la numai trei săptămâni de la începerea ofensivei ruse, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a tras un semnal de alarmă. El a spus că se teme de un "uragan de foamete" în țările cele mai vulnerabile – situate în principal în Africa. El afirma că se teme de "prăbușirea sistemului alimentar mondial", scriu cei de la Le Monde.

De atunci, situația nu s-a îmbunătățit deloc. Pe 21 mai, la Geneva, Jens Larkey, purtătorul de cuvânt al Oficiului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), a estimat că 7,7 milioane de copii sub vârsta de 5 ani sunt expuși riscului de a suferi de malnutriție în Sahel. În total, în această vastă regiune subsahariană care se întinde de la vest la est, din Senegal până în Somalia, aproximativ 18 milioane de oameni se află într-o stare de insecuritate alimentară acută. Cu toate acestea, potrivit directorului general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala, aproximativ 25 de milioane de tone de cereale ucrainene sunt depozitate și blocate. Alte 25 de milioane de tone ar putea fi recoltate în iunie.

Cu puțin timp înainte de întâlnirea sa cu Vladimir Putin, Macky Sall a considerat de cuviință să-i reamintească liderului rus că "majoritatea țărilor africane au evitat să condamne Rusia" în două voturi recente la ONU. El a adăugat că, cu "Asia, Orientul Mijlociu și America Latină, o bună parte a umanității" a preferat să stea deoparte de conflictul ucrainean. El a sugerat, de asemenea, că sancțiunile occidentale ar fi "provocat  mai multă gravitate". "Nu mai avem acces la cerealele din Rusia sau la îngrășăminte", a adăugat el.

Vladimir Putin și-ar fi "liniștit" așadar interlocutorii africani. "Nu există nicio problemă la exportul de cereale din Ucraina", a susținut el după întâlnire. El a menționat mijloacele de transport ale acestora din porturile ucrainene, precum Odesa, sau altele aflate sub control rusesc, sau prin Europa Centrală și de Est pe fluviu. "Suntem gata să oferim o trecere în siguranță pentru navele care folosesc aceste porturi, inclusiv pentru cele ucrainene", a spus el. Cu condiția, totuși, ca aceste porturi să fie "deminate" de Ucraina și unele dintre sancțiunile occidentale să fie ridicate. Kievul spune că este gata să accepte coridoarele de securitate, dar și-a exprimat îngrijorarea că Rusia le va folosi pentru a ataca Odesa. Cât despre sancțiunile occidentale, departe de a slăbi, acestea sunt în crescendo.

Africa este astfel prinsă în această menghină, ea fiind un jucător considerat secundar într-o criză globală. La Paris, se consideră astfel că vizita președintelui Uniunii Africane este "o misiune de alarmare cu privire la criza cu sertare care se pregătește în Africa". Dar că nu există semnul unei alinieri continentale în spatele unui partener rus cu siguranță zgomotos, dar care rămâne un pitic economic în Africa.

"A început o numărătoare inversă, dacă nu sunt deblocate cerealele ucrainene, va avea loc o criză alimentară în acest an și dacă semințele care vor veni rămân blocate, ar putea fi și mai rău în anul următor", adaugă această sursă la președinția franceză

Moscova, angajată într-o politică de seducție față de continentul african, a ascultat pledoaria lui Macky Sall și Moussa Faki? "Deocamdată, nu avem niciun indiciu privind o inflexiune rusă", observă sursa noastră franceză, dar Moscovei îi va fi greu să-și mențină narațiunea privind blocarea exporturilor de grâu ucrainene din vina sancțiunilor europene. Am avut o lucrare de consultare cu liderii africani mai înainte, nu se lasă păcăliți". Nu sunt păcăliți în această privință și sunt şi mai conștienți de riscurile exploziilor sociale pe care le presupune acest război european în țările lor, în timp ce luptele continuă să facă ravagii în Donbas. (RADOR)