Vladimir Putin, lăsat să aștepte la întâlnirea cu omologul turc. În acest răstimp, Recep Erdogan și președintele din Kazahstan jucau tenis de masă

Vladimir Putin, lăsat să aștepte la întâlnirea cu omologul turc. În acest răstimp, Recep Erdogan și președintele din Kazahstan jucau tenis de masăSursa foto: Kremlin

Liderul Turciei Recep Erdogan avea în program o întâlnire cu omologul rus Vladimir Putin, care a și avut de așteptat sosirea președintelui turc, care juca tenis de masă cu președintele Kazahstanului Kassim-Jomart Tokaev.

Preț de circa două minute, președintele Rusiei l-a așteptat pe Recep Erdogan să sosească la întâlnirea lor, care a avut loc la Astana. Pentru că în agendă mai era și o partidă de tenis de masă cu președintele kazah Kassim-Jomart Tokaev, liderul Turciei a întârziat la întrevederea cu Putin.

Vladimir Putin, pus din nou să aștepte după liderul Turciei

Conform protocolului diplomatic, ambele părți ar fi trebuit să-și facă apariția în același timp, astfel că poziția în care a fost pus iarăși liderul Rusiei poate fi considerată umilitoare. Totuși, atunci când întâlnirea a avut loc, atât Vladimir Putin cât și Recep Erdogan au părut a fi relaxați și deloc supărați.

În trecutul recent, Vladimir Putin a mai fost pus în această situație, fiind lăsat să aștepte sosirea mai multor șefi de state, printre care cel al Azerbaidjanului, Kârgâzstanului, dar și a premierului Indiei.

Sursa: Digi24.ro

Summitul de la Astana. Turcia recunoaște independența Kazahstanului

În plan politic, după summitul de la Astana, Turcia a fost primul stat care a recunoscut independența Kazahstanului. În acest sens, președintele Erdogan a transmis că susține integritatea teritorială a Kazahstanului. Drept răspuns, liderul rus a declarat că Turcia ar putea fi utilizată ca intermediar pentru livrarea de gaz rusesc către Europa.

Discuțiile au avut loc în contextul celui de-al șaselea Summit al Parteneriatului Asiatic, desfășurat pe 13 octombrie în capitala statului Kazahstan.

Turcia face apel la Rusia și Ucraina să oprească focul pe câmpul de luptă

Turcia a lansat marți, 11 octombrie, un apel către Rusia și Ucraina la încetarea focului. Declarația a venit înainte de întâlnirea dintre președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin de la Astana.

Membră NATO, Turcia a a adoptat o poziție neutră încă de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei pe 24 februarie. De asemenea, țara menține relații bune cu cei doi vecini ai săi de la Marea Neagră. În plus, Ankara a jucat un rol-cheie în schimbul de prizonieri din septembrie între Moscova și Kiev, precum și în încheierea, în iulie, sub egida ONU, a unui acord între cele două țări. Este vorba de reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră și Bosfor.

Așadar, Turcia a reunit pe teritoriul său reprezentanți ruși și ucraineni pentru discuții. Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu Vladimir Putin de trei ori în ultimele trei luni. De asemenea, președintele turc discută telefonic regulat cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

Turcia vrea să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina

Erdogan vrea să fie un mediator între cele două părți ale conflictului. De asemene, el caută de mult timp să-i aducă pe liderii rus și ucrainean la masa tratativelor pentru a negocia o încetare a focului. Cu toate acestea, agravarea situației pe frontul de luptă împiedică eforturile de pace.

„Din păcate, cele două părţi s-au îndepărtat rapid de diplomaţie”, a afirmat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu într-un interviu televizat. De asemenea, el a mai adăugat că acest lucru se întâmplă „În timp ce războiul între Ucraina și Rusia se prelungește, din păcate, situația se înrăutățește și se complică”. În plus, liderul diplomației turce a precizat că o încetare a focului trebuie să aibă loc cât mai repede, conform Reuters.