Vladimir Putin, în criză de opțiuni pentru a evita o înfrângere dezastruoasă în Ucraina. Ce îl așteaptă în următoarele luni pe liderul de la Kremlin

Vladimir Putin, în criză de opțiuni pentru a evita o înfrângere dezastruoasă în Ucraina. Ce îl așteaptă în următoarele luni pe liderul de la Kremlin

Războiul din Ucraina. Când Vladimir Putin a lansat invazia Ucrainei la 24 februarie, a avut în vedere o campanie fulger care s-ar fi încheiat în câteva zile, cu guvernul pro-occidental al Ucrainei detronat și țara revenind ferm în orbita rusă. Cu toate acestea, lucrurile nu au decurs conform planului.

Războiul din Ucraina. Armata rusă a suferit pierderi catastrofale și nu a reușit să își atingă obiectivele cheie, în timp ce Ucraina a luptat cu tenacitate și și-a asigurat sprijinul întregii lumi democratice. Pe măsură ce războiul se apropie de pragul de trei luni, Vladimir Putin este acum în criză rapidă de opțiuni pentru a evita o înfrângere dezastruoasă care va spulbera pretențiile Rusiei la statutul de superputere militară și va amenința viitorul întregului său regim.

Potrivit estimărilor britanice, Rusia a pierdut deja aproximativ o treime din forța de invazie de 190.000 de oameni adunată în februarie 2022. Putin a ales să invadeze cu această forță evident inadecvată din cauza unei combinații de informații defectuoase și a propriei sale credințe în dogma naționalistă rusă, care l-a convins că publicul ucrainean va întâmpina soldații ruși care avansează ca pe niște eliberatori și îi va copleși cu flori, scrie atlanticcouncil.org.

Războiul din Ucraina. Rusia a perdut bătălia pentru Kiev

Pe fondul unor eșecuri tot mai mari, Rusia a pierdut Bătălia pentru Kiev și a fost forțată să se retragă complet din nordul Ucrainei. Mai recent, forțele rusești au fost îndepărtate de al doilea oraș al Ucrainei, Harkov, în timp ce mult așteptata ofensivă din Donbas, în estul Ucrainei, a progresat dureros de lent.

Cea mai evidentă opțiune a lui Putin în acest moment ar fi escaladarea conflictului prin trecerea de la așa-numita "Operațiune militară specială" de astăzi la o declarație oficială de război împotriva Ucrainei și la o mobilizare completă. Acest lucru ar putea ajuta la umplerea golurilor tot mai mari din rândurile armatei ruse, dar opoziția publică față de mobilizare ar putea, de asemenea, destabiliza situația internă din Rusia într-un moment în care Kremlinul este deja paranoic în legătură cu posibilele semne de revoltă. Poate că această teamă de opoziție ajută la explicarea motivului pentru care un număr semnificativ de oligarhi și familiile lor au murit în circumstanțe suspecte în ultimele luni.

Nici mobilizarea nu ar produce neapărat tipul de forță de luptă de care Putin are nevoie în prezent. O armată plină de recruți și rezerviști cu o pregătire militară limitată nu ar putea face față trupelor ucrainene călite în luptă și foarte motivate, înarmate cu arme occidentale superioare.

Situația dificilă a lui Putin se va înrăutăți în următoarele luni

Situația dificilă a lui Putin se va înrăutăți probabil în următoarele luni, ceea ce va face ca invazia sa în Ucraina să fie și mai nesustenabilă. Sancțiunile occidentale vor începe să aibă un impact mai mare începând cu sfârșitul sezonului estival, pe măsură ce incapacitatea Rusiei de a înlocui importurile occidentale devine imposibil de disimulat și pe măsură ce economiile rușilor obișnuiți încep să se epuizeze. Cifrele privind șomajul vor atinge probabil niveluri record, iar previziunile economice se vor deteriora pe măsură ce costurile izolării internaționale vor continua să crească.

Conștientizarea tot mai mare a opiniei publice cu privire la situația militară sumbră din Ucraina va contribui la starea de spirit sumbră. Pe baza ratei actuale de uzură, armata rusă va suferi 50.000 de morți în luptă până în septembrie. Astfel de pierderi sunt complet fără precedent pentru o putere majoră în războiul modern și nu pot fi explicate în totalitate sau disimulate în alt mod de mașina de propagandă a Kremlinului.

Tot mai mulți soldați ruși refuză să lupte în Ucraina

În prezent, Kremlinul se confruntă cu o serie de provocări paralele, în timp ce încearcă să împiedice ca invazia șubredă din Ucraina să se destrame complet.

Nu există probleme mai presante decât numărul tot mai mare de soldați ruși care refuză să lupte în Ucraina. Rapoartele privind rezistența la desfășurare au apărut încă din primele zile ale războiului și continuă să crească. Un număr tot mai mare de soldați contractuali ruși au demisionat din armată sau pur și simplu au refuzat să lupte în Ucraina, în timp ce membrii Gărzii Naționale a Rusiei ar fi susținut că sunt obligați din punct de vedere legal să servească doar în interiorul granițelor Federației Ruse.

Alte forme de protest au fost mai informale. Un număr mare de soldați ruși și-au abandonat pur și simplu tancurile și vehiculele blindate din Ucraina și au fugit sau s-au predat. Acest lucru a permis armatei ucrainene să achiziționeze peste 230 de tancuri rusești și a adus Rusiei statutul nedorit de furnizor numărul unu de arme al Ucrainei.

Războiul din Ucraina. Armata lui Putin, cu moralul la Pământ

Moralul în rândul forței de invazie a lui Putin pare acum aproape de punctul de rupere. Furia față de ofițerii incompetenți a dus la cel puțin un incident în care soldații și-au călcat comandantul. Între timp, Serviciul de Securitate ucrainean a interceptat numeroase convorbiri telefonice ale soldaților ruși care sunau acasă și descriau iadul cu care se confruntă în Ucraina și amploarea adesea uluitoare a pierderilor din cadrul unităților lor militare individuale, potrivit atlanticcouncil.org.