Rusia va primi o nouă lovitură economică de la Uniunea Europeană. Până la finalul acestui an, Europa ar urma să propună interzicerea țițeiului rusesc. Restricțiile vor fi introduse gradual, iar unele companii au găsit deja variante alternative, însă mult mai scumpe.
Rusia a declanșat un război în Ucraina pe 24 februarie, iar de atunci bombardamentele nu s-au mai oprit. În încercarea de a pune capăt acestui masacru, Uniunea Europeană a venit cu o serie de sancțiuni dure împotriva Federației Ruse, menite să afecteze serios economia țării. După embargoul cu privire la gazul rusesc, acum UE vine cu o nouă lovitură. Până la finalul acestui an vrea ca toate țările europene să renunțe la țițeiul rusesc.
De asemenea, Europa face presiuni ca mai multe bănci din Rusia și Belarus să fie excluse din sistemul internațional de plăți SWIFT, inclusiv Sberbank PJSC.
Noi sancțiuni împotriva Rusiei ar putea fi luate săptămâna viitoare, când are loc reuniunea ambasadorilor blocului comunitar. Este vorba despre al șaselea pachet de măsuri adoptate de Uniunea Europeană, însă încă se negociază asupra propunerilor, informează sursele publicației Bloomberg.
Toate cele 27 de state membre UE ar trebui să susțină sancțiunile împotriva Rusiei, însă unele țări se opun embargoului cu privire la gazul rusesc. Ungaria susține că renunțarea la importurile din Rusia ar aduce costuri mai mari, lucru care afectează economia țării. Germania este una dintre cele mai dependente țări de gazul rusesc, însă, cu toate acestea, ea susține interziceri graduale a petrolului rusesc.
Uniunea Europeană vrea să renunțe la petrolul rusesc
Importul de petrol și gaze rusești ridică probleme importate în toate țările europene, însă cele mai vocale au fost Ungaria și Germania. Mai multe țări și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea prețurilor după renunțarea la importul din Rusia, așa că Europa a fost nevoită să poarte negocieri pentru a ajunge la un numitor comun și impunerea unui embargo.
Oficialii UE susțin că o astfel de decizie vine la pachet cu mai multe aspecte, printre care și diferenția între diversele sortimente de petrol și felul în care acesta e transportat. Aceștia susțin că renunțarea la țițeiul rusesc va fi făcută gradual, astfel încât statele europene să poată găsi variante alternative.