După modelul chinez, Putin vânează datornicii cu Big Brother și recunoaștere facială

După modelul chinez, Putin vânează datornicii cu Big Brother și recunoaștere facială

În Moscova, un uriaș sistem de supraveghere cu ajutorul camerelor video și a tehnologiei de recunoaștere facială este folosit pentru vânătoarea datornicilor, a declarat șeful executorului judecătoresc al capitalei Rusiei, Serghei Zamorodski.

Metropola rusă revendică unul din cele mai importante sisteme de recunoaștere facială din lume, cu un număr impresionant de camere cu circuit închis (CCTV) care urmează să devină operaționale în acest an, potrivit Moscow Times.

Imaginile preluate de camere sunt analizate în timp real. Fețele oamenilor sunt scanate și pot fi comparate cu numeroase baze de date, evident și cu cele ale poliției pentru identificarea unui suspect. De altfel, acest sistem de analiză poate ajuta poliția să recreeze mișcările unui suspect în orașe. Sistemul va căuta și înregistrări asociate de la diferite camere CCTV. Rețeaua de supraveghere video din Moscova cuprinde 160.000 de camere de video și 95% din clădirile rezidențiale. Anul trecut, peste 16.000 de utilizatori erau conectați la sistemul de securitate din Moscova: poliția, agenții de securitate federali și regionali. Fiecare jurisdicție are propriul nivel de acces la aceste date, ceea ce contribuie la păstrarea confidențialității informațiilor. Recunoașterea facială funcționează online, identificarea făcându-se în câteva secunde.

De la sfârșitul anului 2017,  moscoviții își pot conecta, opțional,  camere de videosupraveghere la rețeaua urbană comună iar înregistrările vor fi încărcate în centrul general de stocare și tratament al datelor  (GCDSP) și pot fi utilizate ca probe în instanță, potrivit site-ului primăriei din Moscova.

175.000 de camere video în acest an în capitală

La sfârșitul acestui an, 7000 de camere de supraveghere exterioare vor fi înstalate în Moscova, astfel că numărul total de astfel de camere în metropola rusă va depăși 175.000 la sfârșitul anului. „Camerele vor ajuta forțele de ordine să lupte împotriva infracționalității. Accesul la înregistrări este limitat dar ele pot fi furnizate cetățenilor la cerere”, potivit serviciului de presă al departamentului tehnologiilor de informații din Moscova.

O parte din camerele de supraveghere este conectată la sistemul de recunoaștere facială. Sistemul analizează informații de la 1500 de fluxuri video provenind din diferite zone ale capitalei.

 

„Acum putem lua urma debitorilor”

 

„Cu ajutorul acestui sistem tentacular, la ora actuală putem monitoriza mișcările debitorilor”, a declarat pentru agenția TASS Serghei Zamodorski, directorul filialei moscovite a Serviciului federal al executorilor judecătorești. “Acum putem monitoriza mişcările debitorilor” datorită acestei reţele complexe, a afirmat Serghei Zamorodski, şeful filialei din Moscova a Serviciului federal al executorilor judecătoreşti, pentru agenţia rusă de ştiri de stat TASS. Zamorodski nu a precizat numărul debitorilor, doar că fotografiile a 1500 de debitori au fost încărcate în acest sistem de recunoaștere facială.

„Luând în considerare că rezultatele nu au fost rele, folosirea tehnologiei de recunoaștere facială va continua și în acest an”, a precizat Serghei Zamorodski.

În 2018, creditele personale în Rusia au crescut cu 46% în raport cu de 2017, ajungând la 8,6 miliarde de ruble (130 miliarde de dolari), potrivit United Credit Bureau Moscova.

Pentru a stimula redresarea economică lentă, Banca Centrală Rusă a redus dobânzile pentru a promova împrumuturi mai ieftine.

Pentru mulți ruși care se luptă pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice, recursul la bănci s-a dovedit atractiv.

Urmare a crizei financiare din 1998, rușii s-au angajat masiv la credite la mijlocul anilor 2000, o mare parte a populației estimând că are un drept moral la acești bani, pe fondul creșterii puterii de cumpărare dar și a inegalităților sociale.

Un comportament „irațional” au estimat economiștii ruși, denunțând că între timp povara datoriilor populației a atins un nivel record, reprezentând 26% din venitul anual al populației.

Potrivit site-ului Web RBC News, anul trecut, 1600 de debitori au fost urmăriți și depistați de poliția din Moscova care a recuperat astfel aproximativ datorii de 90 de miliarde de ruble.

În ciuda promisiunilor președintelui Vladimir Putin privind îmbunătățirea calității vieții, combaterea sărăciei fiind o prioritate, potrivit liderului de la Kremlin, veniturile populației și nivelul de trai continuă să scadă. La fel și popularitatea lui Putin, pe fondul unor măsuri nepopulare, în special reforma pensiilor (creșterea vârstei de pensionare)