Se duc lupte teribile la Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, acolo unde oamenii au fugit din calea bombardamentului. Pe de altă parte, Insula Șerpilor a fost bombardată.
Război în plină desfășurare și la Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Mai multe rachete au fost lansate, iar locuitorii au fugit îngroziți și s-au ascuns în galeriile de metrou. Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu oamenii care se înghesuie în gurile din subteran pentru a se proteja de bombardamente.
În acest oraș, un băiat a fost ucis în urma bombardării unui bloc de locuințe.
Bilanțul primei zile de război. La Harkov este haos total, lumea încearcă să scape de bombardamente
Ministrul ucrainean al Sănătății, Oleh Lyashko, a declarat că 57 de persoane au fost ucise și 169 rănite joi, după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă în Ucraina, anunță Reuters.
A fost bombardată o insulă cheie din Marea Neagră
Altfel, ministrul adjunct al apărării a raportat că bombardamentele intense ale forțelor rusești continuă în regiunea estică Donețk. Ucraina a anunțat joi seara că flota rusă de la Marea Neagră a bombardat Insula Șerpilor după o tentativă eșuată de debarcare a trupelor și un atac nereușit cu rachete. De ce o stâncă cu o suprafață de doar 0,17 km² fără apă potabilă ar putea juca un rol crucial în invazia rusească a Ucrainei.
Inamicul a debarcat unități în zonele operaționale din Bassarabia (n.r - teritoriul ucrainean) și Tavria. După o tentativă eșuată de debarcare și un atac eșuat cu rachete, crucișătorul rusesc Moskva a bombardat Insula Șerpilor.
Care este istoria Insulei Șerpilor, disputată de România și Ucraina
Insula Șerpilor se află la doar 45 de kilometri de România. Curtea Internațională de Justiție de la Haga a hotărât în 2009 că României îi revin 9.700 de km. pătrați din platoul continental de lângă insulă, deși pretențiile teritoriale ale ambelor state aflate în dezacord (România și Ucraina) erau semnificativ mai mari.
Această „insulă” minusculă, clasificată drept „stâncă” în sensul Convenției de la Montego Bay privind Dreptul Mării datorită lipsei de surse proprii de apă potabilă, are o istorie turbulentă, trecând de-a lungul timpului în posesia Țării Românești, Principatului Moldovei, Imperiului Țarist, României, Uniunii Sovietice și Ucrainei.
Acum ea ar putea juca din nou un rol crucial în tentativele Rusiei conduse de Vladimir Putin de a sufoca Ucraina.