Război în Orientul Apropiat. Bombardamente după atacul cu cele mai perverse arme

Război în Orientul Apropiat. Bombardamente după atacul cu cele mai perverse arme

Israelul a răspuns cu bombardamente convenționale după atacu cu baloane incendiare lansat de gruparea teroristă Hamas asupra teritoriului său.

Noi bombardamente asupra poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza au fost confirmate de aviaţia israeliană, joi dimineaţă, ca represalii la lansarea de baloane incendiare din enclava palestiniană spre Israel, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Armata israeliană a revendicat, în ultima săptămână, o serie de lovituri aeriene nocturne împotriva poziţiilor Hamas, gruparea radicală islamistă armată la putere în Fâşia Gaza, ca răspuns la lansarea de baloane dintre care unele au provocat incendii pe terenuri agricole în sudul Israelului, fără însă a face victime omenești.

Ca răspuns la lansarea de proiectile, Israelul a închis de asemenea începând de marţi punctul de trecere de la Kerem Shalom pe unde intră mărfurile în Gaza, o fâşie de pământ cu două milioane de locuitori dintre care mai mult de jumătate trăiesc sub pragul sărăciei potrivit Băncii Mondiale.

Miercuri seară, Israelul, care menţine o blocadă asupra Gazei de mai bine de un deceniu, a anunţat reducerea „imediată” a zonei de pescuit din Marea Mediterană pentru locuitorii Gazei, de la cincisprezece la opt mile marine, înainte de a anunţa noi lovituri joi dimineaţă devreme.

„Avioanele de luptă şi tancurile au lovit o serie de ţinte militare ale Hamas în Fâşia Gaza”, a declarat armata israeliană într-un scurt comunicat. „Printre ţintele lovite se numără un sit militar folosit pentru forţele navale ale Hamas, infrastructură subterană şi posturi de observaţie”, a adăugat armata, care a declarat că a acţionat ca „răspuns” la continuarea lansării baloanelor incendiare.

În Fâşia Gaza, o sursă de securitate palestiniană a confirmat loviturile israeliene care au „avariat” mai multe „situri” ale Hamas şi „reşedinţe”, dar „fără a face răniţi”.

Hamas şi Israelul au purtat trei războaie (2008, 2012, 2014) după ce gruparea considerată teroristă de UE și SUA a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza, în 2007.

În ciuda unui armistiţiu de anul trecut, cele două părţi se confruntă sporadic cu tiruri de rachete, obuze de mortieră sau baloane incendiare lansate din Gaza, precum şi lovituri de represalii ale armatei israeliene.

Potrivit analiştilor, tirurile din Gaza au ca scop adesea să facă presiune asupra Israelului pentru a da undă verde intrării ajutorului financiar din Qatar în enclavă, aşa cum prevede acordul de armistiţiu.

Ne puteți urmări și pe Google News