Cine este Boris Nadezhdin, cel care îl înfruntă pe Vladimir Putin în alegerile din martie

Cine este Boris Nadezhdin, cel care îl înfruntă pe Vladimir Putin în alegerile din martieVladimir Putin este sfidat de un opozant. Sursa Foto - Wikipedia Commons

Vladimir Putin candidează la alegerile prezidențiale din 15-17 martie 2024, dar are un contracandidat redutabil. Nadezhdin s-a născut în Tașkent, Uzbekistanul Sovietic și spune că rușii sunt „epuizați de război și vor o  viață normală”. El duce o campanie fără șanse să îl provoace pe Vladimir Putin pentru președinția Rusiei, dar face apel de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina. 

Vladimir Putin candidează la alegerile prezidențiale din 15-17 martie 2024. Venit la putere din 1999, liderul rus vrea să fie reales pentru al cincilea mandat prezidențial. Mandatul vizat va dura tot șase ani și va expira în 2030.

Vladimir Putin a avut primul mandat de patru ani din 1999 până în 2004, al doilea din 2004 până în 2008. Din 2008 până în 2012 a fost prim-ministrul Federației Ruse, iar din 2012, de când mandatul prezidențial a crescut la durata de șase ani, a avut încă două mandate, fiind reales în 2018.

Oponenții lui Vladimir Putin, la alegerile din martie 2024. Boris Nadezhdin (liberal-conservator), Nikolay Kharitonov (comunist), Leonid Slutsky (liberal-democrat), Vladislav Davankov (liberal). Sursa Foto - Wikipedia Commons

Oponenții lui Vladimir Putin, la alegerile din martie 2024. Boris Nadezhdin (liberal-conservator), Nikolay Kharitonov (comunist), Leonid Slutsky (liberal-democrat), Vladislav Davankov (liberal). Sursa Foto - Wikipedia Commons

Cine este candidatul care îl sfidează pe Vladimir Putin?

Nadezhdin s-a născut în Tașkent, Uzbekistanul Sovietic. El este de origine rusă, ucraineană, poloneză, română și evreiască. A supraviețuit cutremurului din Tașkent, care a avut loc în ziua în care a împlinit trei ani.  În 1969, a fost adus de părinții săi în orașul Dolgoprudny, unde tatăl său studia la Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova, iar mama sa era studentă la Conservatorul din Moscova.

De cinci generații, în familia Nadezhdin, toți bărbații au purtat numele Boris.  Bunicul său a fost un compozitor sovietic uzbek și profesor asociat la Conservatorul din Tașkent.

În 1979, a câștigat premiu de locul doi la Olimpiada de Matematică . În acel an, a absolvit Școala Internat Specializată nr. 18 pentru Fizică și Matematică de la Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova. În 1985, a absolvit cu onoruri MIPT. Din 1985 până în 1990, a fost inginer și cercetător la Centrul de Cercetare pentru Studiul Proprietăților de Suprafață și Vacuum. La vremea respectivă, Vladimir Putin era ofițer KGB.

Opozantul lui Vladimir Putin

Nadezhdhin a fost membru al Dumei de Stat a convocării a 3-a din 1999 până în 2003. În martie 2007, Nadezhdin a fost candidatul Uniunii Forțelor de Dreapta la alegerile pentru Duma Regională din Moscova.

Potrivit rezultatelor anunțate de comisia electorală regională, partidul a pierdut alegerile. Nadezhdin l-a acuzat pe vice-guvernatorul regiunii Moscova, Alexei Panteleyev, de fraudă.

Din 6 noiembrie 2008 până în 2011, când Vladimir Putin era premier, Nadezhdin a fost membru al Consiliului Politic Federal al partidului Cauza Dreaptă. La 3 august 2011, Nadezhdin, în calitate de lider al filialei din regiunea Moscova a Cauzei Drepte, a declarat într-un interviu: „În filiala din regiunea Moscova, vrem cu siguranță să ne ocupăm de problema rusă”.

Nadezhdin vrea să devină noul președinte al Rusiei

Din 2022, candidatul Nadezhdin câștigă sprijinul rușilor care se opun războiului lui Putin din Ucraina. Nadezhdin spune că rușii sunt „epuizați de război și vor o  viață normală”.

El duce o campanie fără șanse să îl provoace pe Vladimir Putin pentru președinția Rusiei și face apel pentru a se pune capăt războiului Rusiei în Ucraina.

Trebuie să colecteze 100.000 de semnături în toată Rusia până la sfârșitul lunii ianuarie pentru a fi înregistrat ca și candidat.    Dacă Nadezhdin va fi lăsat să candideze și va obține un procent mic din voturi, Kremlinul va putea arăta cât de slabă este opoziția față de războiul din Ucraina, scrie Reuters.