Exercițiul Steadfast Defender 2024. Detalii despre antrenamentul de la porțile Rusiei

Exercițiul Steadfast Defender 2024. Detalii despre antrenamentul de la porțile Rusiei Sursa foto: Arhiva EVZ

Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO, a avertizat că civilii din Occident ar trebui să se pregătească pentru „războiul total” cu Rusia. El a dat detalii despre Exercițiul Steadfast Defender 2024.

Un amiral NATO a anunțat lansarea exercițiului Steadfast Defender 2024 de săptămâna viitoare.  Exercițiul Steadfast Defender 2024 va fi cel mai mare exercițiu NATO din ultimele trei decenii, în care vor participa 90.000 de militari din toate cele 31 de state membre, dar și din Suedia, aflată încă în proces de aderare.

„Război la porțile Europei”

După ce premierul polonez Donald Tusk, noul secretar britanic al Apărării, Grant Shapps și ministrul german al Apărării, Boris Pistorius,  au declarat că Rusia ar putea ataca țările NATO în mai puțin de un deceniu, președintele comitetului militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a declarat că NATO și guvernele statelor membre se pregătesc pentru un război cu regimul lui Vladimir Putin. El mai spune că civilii trebuie să realizeze că au și ei un rol de jucat, citează SkyNews.

„Trebuie să realizăm că nu ne este dat să trăim într-o pace permanentă. Și de aceea avem planuri. De aceea noi, forțele NATO, ne pregătim pentru un conflict cu Rusia. Dar discuția este la scară mult mai largă. Cuprinde, de asemenea, baza industrială și, de asemenea, oamenii care trebuie să înțeleagă că joacă un rol", spune amiralul.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Conștientizăm că nu totul este planificabil și că nu totul va fi la fel în următorii 20 de ani”, mai spune amiralul, al cărui avertisment vine pe fondul celui mai mare exercițiu NATO de la încheierea Războiului Rece. Ultimele exerciții militare de asemenea anvergură au fost „Exercise Lionheart” din anul 1984, cu 131.565 de trupe britanice, și exercițiul Able Archer  din noiembrie 1983, care ar fi putut porni un război nuclear cu Uniunea Sovietică din cauza unei alarme false,  și în 1988- „Exercise Referger”, la care au participat trupe din Germania de Vest, Canada, SUA, Regatul Unit.

  

Avioanele F-22, la un exercițiu de război aerian

Aviația NATO, printre care și aeronavele F-22 Raptor, efectuează un exercițiu, simulând un război aerian cu Rusia. Sursa Foto - Dreamstime

Amiralul Rob Bauer: „NATO este mai puternică și mai pregătită ca niciodată”

Amiralul a discutat cu șefii apărării NATO  despre planurile de apărare care au fost convenite la Summit-ul de la Vilnius, de la cerințele privind structura forței la numărul și tipurile de echipamente și organizații.

„NATO este mai puternică și mai pregătită decât a fost vreodată. Împreună, am făcut progrese uriașe în apărarea noastră colectivă. Dar vrem și trebuie să facem mai mult, pentru a descuraja și a apăra orice potențială amenințare”.

Amiralul spune că este informat la zi de către Reprezentantul militar al Ucrainei la NATO, generalul-maior Salkutsan, în numele șefului ucrainean al apărării, generalul Zalushnyy:

„Evaluarea noastră este: există lupte intense. Și deși cele mai recente atacuri ale Rusiei sunt devastatoare, ele nu sunt eficiente din punct de vedere militar. Vedem succese militare substanțiale din partea ucraineană. Poate că lumea a fost prea optimistă în 2023, este important ca în 2024 să nu devenim prea pesimiști.  Astăzi este a 694-a zi a ceea ce Rusia credea că va fi un război de 3 zile. Ucraina s-a impus ca națiune suverană și independentă în Europa. Sunt mai aproape de familia euro-atlantică decât oricând. Și au provocat pierderi grele Rusiei: peste 300.000 de victime din tabăra rusă (ucise și rănite). Mii de tancuri și vehicule blindate rusești și sute de avioane au fost distruse. Ucrainenii au reușit să elibereze părți semnificative din teritoriul lor, împingându-i pe ruși de la aproximativ 50% din cât au ocupat la începutul războiului”.

Amiralul spune că pentru prima dată în 30 de ani, NATO are strategia descurajării și apărării zonei euro-atlantice.

 

Rachetele Patriot, folosite la un exercițiu militar

Rachetele Patriot, folosite la un exercițiu militar. Sursa Foto -Dreamstime

 

Amiralul NATO îndeamnă civilii să fie pregătiți pentru o eră de imprevizibilitate

Amiralul Rob Bauer mai spune că civilii ar trebui să fie pregătiți pentru un potențial război între NATO și Rusia, deoarece războiul nu se limitează la acțiunile din prima linie.

„Pentru a fi pe deplin eficienți, și în viitor, avem nevoie de o transformare a alianței nord-atlantice. Și pentru aceasta, cooperarea dintre instituțiile publice și privat va fi cheia”, a spus Bauer în timpul unei întâlniri între liderii militari la Bruxelles. El le-a cerut tuturor statelor membre să „se aștepte la imprevizibil”, deoarece războiul NATO-Rusia se poate întâmpla la un moment dat.

„Avem nevoie de actori publici și privați să-și schimbe mentalitatea dintr-o eră în care totul era planificabil, previzibil, controlabil, concentrat pe eficiență... într-o eră în care orice se poate întâmpla în orice moment. O eră în care trebuie să ne așteptăm la ceva neașteptat. Plăcile tectonice ale puterii se schimbă. Ne confruntăm cu cea mai periculoasă lume din ultimele decenii. Nu căutăm niciun conflict, dar dacă ne atacă, trebuie să fim pregătiți”.

În cazul unui atac rus, contraatacul NATO ar implica 50 de nave, 80 de aeronave, 1.100 de vehicule de luptă și 90.000 de soldați din întreaga Alianță Nord-Atlantică.