Vladimir Putin arăta distrus psihic. Liderului de la Kremlin îi era frică de Prigojin. Analiza specialiștilor în limbaj non-verbal

Vladimir Putin arăta distrus psihic. Liderului de la Kremlin îi era frică de Prigojin. Analiza specialiștilor în limbaj non-verbal Sursă: Photonsk | Dreamstime.com

Cum arăta Vladimir Putin în timp ce se adresa poporului rus. Era stăpân pe situație, așa cum reieșea din decursul rostit la televiziune? Specialiștii în limbajul non-verbal au scos în evidență câteva elemente care nu au fost luate în calcul.

Președintele rus Vladimir Putin părea „neros și aproape distrus psihic” sâmbătă, când a ținut un discurs în timp ce liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, s-a apropiat de Moscova. De altfel liderul de la Kremlin nu ar trebui să fie liniștit chiar dacă liderul mercenarilor a renunțat la marșul asupra capitalei, au declarat experți în analiza limbajului non-verbal pentru presa americană.

Președintele rus „arăta ca cineva care nu controla complet situația”, a spus Luke Coffey de la Institutul Hudson. „A folosit toate cuvintele potrivite, dar uitându-se la gesturile sale, părea nervos și aproape distrus psihic”, a adăugat Coffey.

Coffey a spus că tulburările din Rusia sunt „departe de a se termina”. „Ideea că Grupul Wagner poate face ceea ce a făcut și apoi totul este în regulă pentru că Prigojin spune că trupele sale se întorc în cazarmă este foarte naivă”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un mesaj televizat adresat națiunii, dictatorul a promis că va anihila „insurecția armată” a Grupului Wagner, etichetând revolta ca „trădare” și o „înjunghiere pe la spate”.

Vladimir Putin, între disperare și scenariu SF

Putin a atacat rebeliunea grupului de mercenari, aceiași care au ajutat soldații Moscovei în Ucraina, subminând frontul unit: „Această bătălie, în care se decide soarta poporului nostru, necesită ca toate forțele noastre să fie unite; unitate, consolidare și responsabilitate”, a spus liderul de la Kremlin în discursul de aproape șase minute.„Tot ceea ce ne desparte trebuie lăsat deoparte, orice diferențe care pot fi folosite sau sunt folosite de inamicii noștri pentru a ne perturba din interior.”

Între timp, Dalibor Rohac, senior analist la American Enterprise Institute, a speculat că lovitura de stat de scurtă durată ar fi fost o încercare de a distrage atenția și de a deruta populația rusă – și în cele din urmă de a spori imaginea lui Putin.

„[Putin] ar putea să creeze o strategie pentru cei de acasă, să creeze acest haos și să devină cel care a rezolvat situația. Să iasă și să-l folosească pentru a spune: Uite, fără mine ar fi mult mai rău, oamenii mai nebuni vor veni la putere.”, crede Dalibor Rohac. „Nu există niciun motiv să afirmăm că asta se întâmplă, a spus el, dar nu ar fi prima dată când se întâmplă ceva în Rusia în care nu este exact ceea ce pare a fi.”

Conflictul cu Prigojin, etape

Putin – care nu l-a menționat pe Evgheni Prigojin pe nume – a spus că ambițiile și interesele personale au „dus la trădare” și a numit atacul o trădare a țării, a oamenilor și a cauzei pentru care au luptat soldații mercenari:„Este o lovitură împotriva Rusiei, împotriva poporului nostru. Iar acțiunile noastre în a apăra patria de o astfel de amenințare vor fi brutale”, a spus Putin.

„Toți cei care au pășit în mod deliberat pe calea trădării, care au pregătit o insurecție armată, care au luat calea șantajului și a metodelor teroriste, vor suferi pedepse inevitabile, vor răspunde atât legii, cât și poporului nostru”, a proclamat omul nr 1 din Rusia.

Declarația lui Putin a venit la câteva ore după ce Prigojin a anunțat că 25.000 de soldați ai grupului său de mercenari au capturat orașul Rostov-pe-Don din sudul Rusiei, unde se află sediul militar al regiunii de sud a țării. Prigojin a declarat vineri că revolta a fost declanșată după ce soldații ruși i-au atacat și i-au ucis oamenii în Ucraina.

Liderul Grupului Wagner a criticat timp de luni de zile conducerea militară a Rusiei – în special ministrul Apărării Serghei Şoigu și șeful de stat major al armatei ruse Valeri Gerasimov – pentru gestionarea războiului din Ucraina. Dar tot în ursul zilei de sâmbătă, Prigojin a anunțat că soldații săi abandonează marșul asupra Moscovei și se întorc la pozițiile lor pe fondul veștii despre un acord negociat de președintele belarus Alexandru Lukașenko. Nici o pedeapsă nu-i va aștepta pe Prigojin și ai săi...