Vladimir Putin acuză din nou Marea Britanie pentru criza alimentară din întreaga lume
- Dosofteea Lainici
- 4 iunie 2022, 22:40
Președintele rus Vladimir Putin a atacat Marea Britanie și a dat vina pe țară pentru actuala criză alimentară globală. Șeful Kremlinului a spus că sancțiunile impuse de Marea Britanie și SUA asupra îngrășămintelor rusești sunt cauza problemelor globale de aprovizionare cu alimente - în ciuda faptului că astfel de sancțiuni nu există.
Putin cere să se renunțe la sancțiuni
El a negat că Moscova a impus o interdicție asupra exporturilor de cereale din Ucraina, fiind unul dintre cei mai mari exportatori de cereale la nivel global. Vorbind vineri, fostul agent KGB devenit politician a spus: „Situația se va înrăutăți, pentru că britanicii și americanii au impus sancțiuni asupra îngrășămintelor noastre”.
Putin a continuat spunând că cea mai bună soluție a fost transportul de cereale prin Belarus, ceea ce ar însemna în mod convenabil ridicarea oricăror sancțiuni împotriva acelei țări. Într-un interviu acordat televiziunii naționale ruse, el a numit rapoartele despre o interdicție a exporturilor rusești drept „cacealma”.
Armata sa a confiscat o mare parte a coastei de sud a Ucrainei și navele sale de război controlează accesul la porturile Mării Negre. "Dacă cineva vrea să rezolve problema exportului de cereale ucrainene - vă rog, cea mai ușoară cale este prin Belarus. Nimeni nu o oprește", a spus Putin. „Dar pentru asta trebuie să ridicați sancțiunile din Belarus”.
Abia săptămâna trecută, Putin le-a spus liderilor Franței și Germaniei că este „gata” să înceapă să caute modalități de a transporta cerealele blocate în porturile ucrainene, dar a cerut încă o dată ridicarea sancțiunilor occidentale. În timpul unei convorbiri telefonice cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz sâmbăta trecută, Putin a dat, din nou, vina pe Occident pentru exporturile de cereale.
„O creștere a ofertei de îngrășăminte și produse agricole rusești va contribui la reducerea tensiunilor pe piața mondială a produselor alimentare, care, desigur, va necesita eliminarea sancțiunilor relevante”.
Interzicerea navelor rusești
Liderul rus a încercat să folosească deficitul de cereale pentru propriul său câștig politic, în timp ce invazia sa în Ucraina continuă. Marea Britanie lucrează cu aliații săi europeni și cu America pentru a încerca să dezvolte o soluție pentru a elimina cerealele și porumbul blocate în Ucraina. Aprovizionarea cu alimente este vitală în întreaga lume, dar în special în Africa și Orientul Mijlociu.
Cu toate acestea, propaganda lui Putin a găsit o gaură în unii lideri naționali, după ce președintele senegalez Macky Sall și-a repetat minciunile. Sall, președintele Uniunii Africane, a declarat în această săptămână liderilor UE că propaganda rusă care acuză sancțiunile occidentale pentru criza alimentară globală se răspândește în Africa.
Sall a susținut că Rusia este „gata” să-și exporte cerealele și îngrășămintele, dar nu a putut din cauza sancțiunilor impuse acestora. Regatul Unit nu a sancționat îngrășămintele rusești sau grâul, nici UE sau SUA. Cu toate acestea, interzicerea de către Departamentul de Transport al Regatului Unit asupra navelor rusești în porturile din Regatul Unit, precum și sancțiunile împotriva unui număr de oligarhi care sunt acționari sau fondatori ai unor mari fabrici rusești de îngrășăminte au avut, fără îndoială, un impact, potrivit Mirror.co.uk.