Vladimir Găitan. Zig-zag prin alfabetul vieții – o carte eveniment apărută la Editura ALL (P)
- Costin Iliescu
- 26 noiembrie 2014, 13:43
Din această săptămână, în toate librăriile din ţară, o carte emoţionantă, de confesiuni şi amintiri ale marelui actor Vladimir Găitan: Zig-Zag prin alfabetul vieţii. Maria Capelos într-o discuţie amicală cu Vladimir Găitan. Cartea, apărută la Editura ALL, are o prefaţă de Alex. Ştefănescu şi o postfaţă de George Stanca.
Construită cu spirit ludic, ca un joc de-a alfabetul, cartea este totuşi de o mare seriozitate morală. Lectura ei îţi poate da elanul de a trăi pentru performanţă, în orice domeniu, dar şi de a te uita cu atenţie la oameni şi de a-i iubi.
Simţi dorinţa de a fi şi tu mai bun după ce citeşti cartea lui Vladimir Găitan.
Alex. Ştefănescu
Avem de a face cu biografia unui mare actor, care, spre deosebire de alţii, are trează şi obiectivă conştiinţa propriei exitenţe. Un destin comun unei generaţii. Ce ne separă pe semenii de generaţie este doar o meserie minunată. Aceea de actor. Adică una aflată printre slăbiciunile omeneşti ale Proniei Divine...
George Stanca
Despre carte:
„Zâmbesc pentru că încă mai joc, pentru că încă mai simt aceleaşi emoţii ca acum patruzeci și patru de ani la auzul gongului care anunţă intrarea în scenă, pentru că mai sper că voi citi în ochii doamnelor, atunci când ne vom întâlni pe stradă, acelaşi zâmbet dintotdeauna. Chiar dacă atunci eu îmi voi plimba fericit primul nepot, o fetiţă al cărei arbore genealogic cuprinde atâtea naţii, încât al meu pare o glumă... O fetiţă care va fi cetăţean englez, din tată român, fiul meu, şi mamă jumătate chinezoaică, jumătate thailandeză.
Mă gândesc la această minune cu acelaşi zâmbet cu care mă uit la sfârşitul fiecărui spectacol către Domniile Voastre cum vă ridicaţi în picioare şi ne aplaudaţi cu generozitate. Este un zâmbet de bucurie şi mulţumire pentru căldura şi dragostea cu care ne răsplătiţi pe noi, actorii, după fiecare spectacol. Acelaşi zâmbet îl am şi acum, la încheierea acestor povestiri, la care evident că nu-mi doresc să vă ridicaţi în picioare, dar pe care vă rog să le citiţi cu îngăduinţă, iar pe mine să mă răsplătiţi cu un gând bun.
Al vostru pentru totdeauna,
Vladimir Găitan“
Despre autor:
Maria Capelos și-a început activitatea jurnalistică în 1991 la cotidianul România liberă. A lucrat la Pagina de Știință, la Secția de Relații cu Publicul, ca redactor și corector. O perioadă a coordonat Secția de Relații cu Publicul. De asemenea, a scris la suplimentul de joi al României libere, Timpul liber, pe toată perioada existenței acestuia (1999-2011), acoperind zone precum beauty, fashion, evenimente, prezentare de carte, interviuri și reportaje, cele mai multe din zona culturală. Timp de peste un an, între septembrie 2011 și decembrie 2012, a coordonat suplimentul Timpul liber și a ținut la Radio Lynx emisiunea culturală „Timpul liber“. După o perioadă de opt luni ca redactor-șef într-o editură, în octombrie 2012 s-a reîntors la jurnalism, în calitate de editor, la trustul de presă Medien Holding. Interviurile ei cu Alexandru Arșinel și Marin Moraru au stat la baza a două volume de memorii, Alexandru Arșinel, de la Dolhasca pe… Calea Victoriei (Editura ALLFA, 2012), respectiv Marin Moraru, Suntem ce sunt amintirile noastre (Editura ALLFA, 2013).