Evenimentul Zilei > Social > Vlad Voiculescu reclamă lipsa locurilor, dar avem spital nou nefolosit. Paradox românesc la Botoșani
Vlad Voiculescu reclamă lipsa locurilor, dar avem spital nou nefolosit. Paradox românesc la Botoșani

Vlad Voiculescu reclamă lipsa locurilor, dar avem spital nou nefolosit. Paradox românesc la Botoșani

În timp ce autoritățile se plâng de velul de infecții și de lipsa paturilor pentru pacienții COVID, un spital nou  zace nefolosit de luni bune. Construit prin Compania Naţională de Investiţii noul spital din Botoşani, ar putea găzdui 84 de pacienţi COVID.

La încheierea lucrărilor, spitalul trebuia predat primăriei Botoşani. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar primarul susţine că spitalul nu este gata, motiv pentru care nu îl poate racorda la utilităţi.

Orgolii care lovesc în viața pacienților

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei,  a declarat că „Spitalul încă nu este gata. Nu am primit o adresă oficială de la CNI prin care să ni se transmită că au fost finalizate lucrările. În paralel efectuam demersuri pentru efectuarea branşamentelor pentru acest spital. Cel electric este finalizat, iar licitaţia este în curs pentru apă, canal şi energie termică”.

La rândul său, constructorul spune, însă, că dacă ar fi racordat la utilităţi, spitalul poate fi funcţional în 2 zile.

Radu Mihalache, reprezentant firma constructoare: „Îl invităm pe domnul primar să vină la faţa locului şi să vadă el, nu să poveasteasca din auzite. Este beneficiarul şi trebuia să vină că să vadă lucrurile în teren. De aproape şase luni, spitalul sta aşa şi aşteaptă”.

Patrurile ocupate până la refuz

Săptămâna trecută paturile Spitalului Judeţean din Botoşani au fost ocupate până la refuz. Aşa că autorităţile judeţene s-au întâlnit cu toţi managerii unităţilor medicale, pentru a încerca suplimentarea locurilor. Din păcate, fără succes. Deşi cei din conducerea Spitalului Judeţean au cerut ajutor, aceştia au refuzat propunerea de a crea noi paturi în secţia exterioară de la Săveni.

Coordonatorul campaniei anti-covid pe judeţul Botoşani şi şefa UPU au atras atenţia că afluxul de pacienţi este tot mai mare.

Iulian Preda, coodonator campanie anti-covid: „Ajungi să concentrezi o grămadă de pacienţi evaluaţi, pe care ai vrea să îi internezi, dar nu ai unde. Staţiile intermediare sunt blocate. Este aşa, un lanţ de slăbiciuni : UPU se înfundă, staţiile intermediare se înfundă, iar la un moment dat o să rămână pacienţi afară, la poarta spitalului”.

Ramona Guraliuc, şefa UPU-SMURD Botoşani: „Dacă fiecare dintre noi ne-am face treaba, lucrurile s-ar desfăşura bine. Reproşurile sunt către noi, UPU. În noi se dă, iar pacienţii sunt nervoşi pe noi, pe bună dreptate, pentru că stau foarte mult timp la noi, dar nu din vina noastră. Noi îi evaluam, dar nu avem unde să îi punem”, notează stirileprotv.ro.