Evenimentul Zilei > Social > Paturile ATI de la Institutul ”Marius Nasta” sunt ocupate la maxim. Beatrice Mahler: ultimele două săptămâni au fost cele mai dificile
Paturile ATI de la Institutul ”Marius Nasta” sunt ocupate la maxim. Beatrice Mahler: ultimele două săptămâni au fost cele mai dificile

Paturile ATI de la Institutul ”Marius Nasta” sunt ocupate la maxim. Beatrice Mahler: ultimele două săptămâni au fost cele mai dificile

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”,Beatrice Mahler, a catalogat ultimele două săptămâni drept cea mai dificilă perioadă de la începutul pandemiei de COVID-19 și a explicat că inclusiv „boala își modifică puțin modalitatea de evoluție”.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, Dr. Beatrice Mahler, a declarat că la această unitate sanitară paturile sunt ocupate la maxim. Situația se regăsește atât în Terapie Intensivă, cât și în secție, de peste trei săptămâni. În direct pe B1 TV, marți seară, Beatrice Mahler a catalogat ultimele două săptămâni drept cea mai dificilă perioadă de la începutul pandemiei de COVID-19. 

Paturile suplimentare se ocupă mult mai repede

Întrebată despre situația din acest moment la Institutul Marius Nasta, Beatrice Mahler a declarat: „La «Marius Nasta» e această situație, adică paturi ocupate la maxim atât în Terapie Intensivă, cât și în secție, de mai bine de trei săptămâni.

Problema cea mai mare este în acest moment faptul că paturile suplimentare pe care le ocupăm în fiecare zi se ocupă mult mai repede, adică undeva în jurul orei 3-4 rămânem fără locuri pentru pacienții care vin de acasă, și managementul este extrem de dificil în condițiile acestea, ca să nu mai vorbesc că avem pacienți extrem de severi care au ventilație non-invazivă pe secție cu iminență de intubare și aici consultul este dublu, adică medicul de Terapie Intensivă practic asigură asistența și a pacienților severi din secție”.

”Perioada pe care o traversăm de două săptămâni este cea mai dificilă de la începutul pandemiei”

Având în vedere că personalul medical a fost criticat în termeni duri de o serie de persoane care au participat la protestele anti-restricții de luni seară, managerul Institutului Marius Nasta a afirmat: „În spital, noi ne facem treaba și ne facem treaba de mai bine de un an de zile – sigur că da, cu momente în care lucrurile au stat mai bine sau mai puțin bine.

Pot să spun că perioada pe care o traversăm de două săptămâni este cea mai dificilă de la începutul pandemiei. E cea mai mare uzură și cea mai mare dificultate de management al acestor pacienți, cu atât mai mult cu cât boala își modifică puțin modalitatea de evoluție.

Avem cam două tipuri de pacienți, sau două manifestări prioritare. O parte din pacienți ajung în câteva zile de la debut să dezvolte forme severe de boală, iar o parte – în momentul în care se apropie de ziua a 13-a, a 14-a de evoluție, când toți ne-am aștepta ca lucrurile să evolueze spre vindecare, apare furtuna de citokine și apare insuficiența respiratorie, care necesită practic internare, în momentul în care ajung direct în Terapie Intensivă cu prognostic extrem de rezervat”.

Până la 30 martie 2021, pe teritoriul României, au fost confirmate 946.647 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Un număr de 845.357 de pacienți au fost declarați vindecați, iar 23.409 diagnosticate cu infecție COVID-19 au decedat.