Exclusiv. Scene dramatice la ATI. Cum sunt ținuți în viață unii dintre bolnavii Covid

Exclusiv. Scene dramatice la ATI. Cum sunt ținuți în viață unii dintre bolnavii Covid Sursa foto: EVZ

În România, spitalele se aprind din senin, ard ca niște torțe, dar nimeni nu știe din ce cauză. În România, oamenii ard de vii sau sunt răpuși de bacterii în spitale fără dotări. Dar asta pare să nu intereseze pe nimeni de la vârful Ministerului Sănătății care trăiește în era ONG-urilor prietene pe care le susține cu tărie.

Chiar și după un an de când ne-a invadat viețile, pandemia de coronavirus continuă se ne ia prin surprindere. În valuri. În cele trei care au trecut peste noi și în cele promise, cine știe câte or mai fi.

Sistemul de primiri urgențe de la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, din Capitală, este din nou în colaps. Abia dacă mai respiră sub apăsarea sutelor de cazuri zilnice de coronavirus.

Evenimentul zilei a stat de vorbă cu un medic care a făcut dezvăluiri uluitoare legate de condițiile dramatice în care se lucrează în gardă și în saloanele COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicină de război, de solidaritate între doctori și spitale

Încă din luna noiembrie a anului trecut, infecționiștii trăgeau semnale de alarmă cu privire la necesitatea ca toți medicii din țară - indiferent de specialitate -, să consulte și să trateze bolnavi de coronavirus. Să nu rămână acest lucru doar pe umerii specialiștilor în boli infecțioase, ca o obligație națională. S-a vorbit de medicină de război, de solidaritate între doctori și spitale când e vorba de pacienții infectați cu coronavirus. De acele 15 procente rezervate pacientilor COVID-19 în fiecare unitate medicală. Însă, după atâtea luni, nu s-a întâmplat nimic bun care să ducă la o descongestionare a sistemului de primiri urgențe. Ba dimpotrivă! Au mai ars, cu tot cu oameni suferinzi, și secțiile de ”Reanimare” a două spitale - Piatra Neamț și ”Matei Balș”.

De la 40 de cazuri pe zi, la aproape 200

În plin val trei, așa cum este prezentată de autoritățile sanitare această perioadă, numărul cazurilor de coronavirus a crescut brusc. A explodat.

La ”Matei Balș”, de exemplu, de la 30, poate 40 de cazuri pe zi, s-a ajuns la aproape 200 de pacienți infectați cu coronavirus care trec zilnic prin camera de gardă. Toate cazuri medii și severe, cu nevoie acută de oxigen, dar pentru care nu mai sunt locuri. Oameni care așteaptă ca un pat de ATI echipat cu o sursă de oxigen, cu un aparat de ventilat, să se elibereze și astfel să mai aibă o șansă la viață.

”Riscul îmbolnăvirilor cu nosocomiale e uriaș. Dar, Dumnezeu cu mila!”

Pe listele de așteptare pentru o sursă de oxigen sunt însă, permanent, câteva zeci de pacienți, iar blocajul se întinde, pe durata a două, poate chiar trei spătămâni în care absolut totul e paralizat, sufocat! De aceea, spun sursele Evenimentului zilei, spălarea și sterilizarea aparaturii - care la un moment dat se eliberează la externarea sau la moartea unui pacient -, nu se mai poate face ca la carte, așa cum o cer protocoalele, câte două ore pentru fiecare aparat.

”Splălarea și sterilizarea se fac în maximum jumătate de oră, situație în care riscul îmbolnăvirilor cu nosocomiale e uriaș. Dar, Dumnezeu cu mila!”.

”Vom ucide întreg sistemul de primiri urgențe!”

”Secția ATI pentru copii de la ”Matei Balș”, pentru care oricum nu există doctor, a fost transformată în secție pentru adulți infectați cu COVID. Este un fel de secție de pre-reanimare. Asta ca să se facă mai mult loc bolnavilor de coronavirus, în condițiile în care un întreg pavilion cu 120 de paturi pentru infectați cu coronavirus a ars și nu se știe când va fi redat circuitului  medical.

În ultimul weekend, pe durata a trei zile, prin garda de la ”Balș” au trecut peste 700 de pacienți, dintre care aproape 600 au fost pacienți infectați cu corinavirus. Adică aproape 200 de ”covizi” pe o gardă față de vreo 40 câți au fost la un moment dat!

Medicii de acolo sunt epuizați. Nimeni nu-i ajută, nici un alt spital nu vrea să primească pacienți COVID pentru că se merge în continuare pe ideea că doar infecționistul trebuie să vadă un pacient infectat cu coronavirus. Așa vom ucide întreg sistemul de primiri urgențe!”, ne-a dezvăluit un medic implicat în primirea, trierea și internarea bolnavirlor de coronavirus

Medicii au pompat manual aer în baloanele pentru oxigen ale pacienților

În această situație vecină cu colpasul, în spatele ușilor saloanelor de terapie intensivă se consumă scene de un dramatism extrem. Aparatele de oxigen sunt pur și simplu ”vânate” de medici pentru pacienții care au mai multă nevoie de ele. Bolnavi ceva mai în putere, ce au saturația de oxigen la un nivel care nu le pune viața într-un real pericol, pot fi trimiși acasă pentru a face loc unora în stare critică. Însă, infecționiștii se cam tem să ia asemenea decizii fără anumite protocoalae clare, bazate pe cifre și diagnostice, pentru a nu răspunde penal în cazul în care starea pacientului externat se înrăutățește și acesta moare la el acasă.

Au existat cazuri incredibile când, din cauza lipsei aparaturii pe care să poată fi montate baloanele pentru respirat, bolnavii de coronavirus au fost ținuți în viață printr-un efort colectiv incredibil. Prin rotație, câte un medic rezident a stat la căpătâiul bolnavului și a pompat manual aer în acel balon pentru ca pacientul să primească oxigenul vital.

”Până să fie trasferat, un pacient a fost ventilat manual timp de zece ore. Pe rând, rezidenții care au fost în gardă au pompat cu mâna lor aer în acel balon pentru că nu au avut aparat pe care să-l monteze. Fiecare rezident a făcut treaba asta câte o oră, prin rotație. Dar au menținut pacientul în viață până la transfer. Dacă se opreau din acea tură făcută la balon, omul murea...”, a mai povestit aceeași sursă.

Teleconferință în noapte cu toți directorii de spitale din București. Așa, au ”răsărit” 36 de paturi libere

Lucrurile au ajuns în acest punct critic pentru nimeni din Ministerul Sănătății în vârful căruia încă e Vlad Voiculescu nu face absolut nimic în afara unor colaborări de neînțeles cu niște ONG-uri prietene. Și a câtorva teleconferințe pe timp de pandemie în care numără paturile ATI. Așa cum a făcut-o și în noaptea de sâmbătă spre duminică când toți directorii de spitale din București au fost adunați în fața ecranelor calculatoarelor/televizoarelor pentru o discuție. Așa, la Spitalul ”Colentina” din Capitală au fost descoperite ca prin minune 36 de locuri libere.

”Rapid, 10 bolnavi din cei 22 care erau atunci în camera de gardă de la ”Matei Balș” au fost trimiși acolo prin transfer. Apoi, ”Colentina” a sunat și s-a ”predat”. Sunt spitale în care un medic ATI are în grijă 30 pacienți bolnavi de coronavirus aflați în diverse stadii de boală, cei mai mulți intubați. Cu mult peste media europeană care prevede un medic la cinci, maximum șapte pacienți”, a competat sursa citată.

Secțiile ”Reanimare” ale Spitalul din Piatra Neamț și ale Institutului ”Matei Balș” sunt în continuare scoase din uz. În total 136 de paturi. Dacă în orașul moldav mai există o speranță că unitatea medicală va avea totuși o secție modulară ATI - care acum este ridicată chiar în curtea spitalului cu ajutorul unei fundații -, la București totul este ”mort”. Nu s-au făcut estimări ale costurilor pagubeor, nu există nici un proiect, nu există nimic. Nici măcar interesul ministerului condus de useristul Vlad Voiculescu. Doar reprezentanții firmei de asigurări au venit de câteva ori și și-au notat una-alta...