Medicul Beatrice Mahler, despre revenirea la normalitate de la 1 iunie

Medicul Beatrice Mahler, despre revenirea la normalitate de la 1 iunie

Astăzi, 5 aprilie, premierul României și ministrul Sănătății au oferit declarații de presă de ultimă oră referitoare la “revenirea la normalitate” în contextul pandemiei de coronavirus. Florin Cîțu susține că va înființa un comitet interministerial cu scopul de a “arăta românilor momentul când vom reveni la normalitate”, însă demersul depinde de campania de vaccinare, aspect subliniat și de Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat astăzi că nu se ştie cât va dura până când se va reveni la "libertatea" de acum un an şi jumătate, de dinainte de pandemie. Vlad Voiculescu a mai afirmat că este "foarte probabil" să trăim, "într-un fel sau altul, cu o formă sau alta" a coronavirusului.

“Nu ştim cât va dura până când vom avea libertatea pe care o aveam acum un an şi jumătate. Foarte probabil că va trebui să trăim într-un fel sau altul cu o formă sau alta a virusului şi atunci trebuie să găsim şi noi, ca ţară, şi întreaga umanitate trebuie să găsim moduri de a convieţui cu acest virus”, a declarat presei ministrul Sănătății.

Premierul Florin Cîțu susține înființarea unui comitet interministerial deoarece „avem nevoie să arătăm românilor momentul când vom reveni la normalitate. 1 iunie e primul pas și trebuie pregătit. În comitetul interministerial vor fi implicate toate ministerele. (...) Totul depinde de cum merge campania de vaccinare. Trebuie să ne vaccinăm, de aceea am dat termenul de 1 iunie pentru redeschiderea economiei, vom avea 5 milioane de persoane vaccinate”.

Georgeta Holban: Moartea românilor nu este pe primul loc pentru Guvern

Georgeta Carmen Holban, membru al Comisiei pentru sănătate și familie, atrage atenția asupra faptului că, în timp ce al treilea val al pandemiei sufocă România, atât prin numărul de îmbolnăviri, cât şi prin periculozitatea mult mai accentuată, “premierul Cîţu şi ministrul Sănătăţii îşi petrec timpul mai mult pe reţelele de socializare şi sunt preocupaţi doar de cine dă mai bine-n poză”.

“Zilnic, mii de oameni se îmbolnăvesc grav, sute pierd lupta cu boala, iar spitalele nu mai au medicamente. Secţiile ATI sunt arhipline, în timp ce suplimentarea numărului lor rămâne tot la stadiul de promisiune. Situaţia este scăpată de sub control de guvernarea dreptei, iar cei care au fost responsabilizaţi cu misiunea de a scoate ţara din această criză produc doar vorbe!

Prim-ministrul îi ceartă pe români pentru că nu respectă măsurile impuse, aceleaşi care ne-au adus în această situaţie! Tot domnul Cîţu se războieşte ilar cu ministrul Sănătăţii, care fuge de orice responsabilitate! Abia acum, când suntem din nou într-o stare critică, premierul României a cerut un raport cu „acţiunile Ministerului Sănătăţii din ultimele luni”.

Unde au fost până acum? Unde e guvernarea? Nimeni nu mai ştie nimic despre ea! Toată România e bulversată, agitată şi dă în clocot. Cine guvernează, oameni buni? Probabil Klaus Iohannis, de pe pârtiile de schi, unde zăpada e imaculată, la fel ca şi acţiunile celor cocoţaţi în fruntea Executivului „Nu se poate”! Situaţia este tragică, jalnică, sub toate aspectele, singura soluţie fiind realmente un alt Guvern şi un alt premier!

În mod cinic şi paradoxal, pandemia şi moartea românilor nu sunt pe primul loc în obiectivele acestui Guvern, dominat de neprofesionalism şi preocupat de vânătoarea pe timp de noapte a virusului!”, a transmis deputata Georgeta Carmen Holban.

Când vom depăși perioada acută a pandemiei

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală, spune că nu se poate preconiza cu fermitate un termen de revenire la normalitate sau la viața dinainte de pandemie, fiindcă se pun în discuție “două variabile importante pe care încă nu le putem aprecia, anume: cât la sută din populație va fi dispusă să se vaccineze și modalitățile prin care va evolua modul de manifestare al virusului, ce mutații va avea și modul în care vom fi protejați de mutațiile care pot să apară”.

“În acest moment avem o tulpină mult mai agresivă, mult mai contagioasă, care face probleme, deși vaccinul este eficient împotriva acestei tulpini, din toate studiile care au fost publicate până acum. Soluția ar fi să ne vaccinăm cât mai mulți, cât mai repede tocmai ca acest virus să nu aibă timp să sufere mutații suplimentare. Dacă ne vaccinăm așa cum ne-am dori noi, medicii, să o facem, probabil spre finalul anului ne vom îndrepta spre o perioadă în care să trecem peste perioada acută a pandemiei, pe care o traversăm acum”, a explicat medicul Beatrice Mahler.

“Obiectivul nostru este să depășim faza acută, care înseamnă revenirea activităților din cadrul spitalelor către celelalte categorii de bolnavi. Coronavirus nu va dispărea complet, va rămâne o patologie cu care vom avea de luptat o lungă perioadă de timp, dacă lumea nu va înțelege că vaccinul, în acest moment, conferă protecție pentru formele severe.

Dacă vom fi vaccinați cu anticorpi care să ne protejeze, vom ajunge la un moment dat în situația în care coronavirus nu va mai necesita terapie intensivă și în niciun caz nu vom mai ajunge la momentele pe care le depășim în aceste zile, când practic presiunea pe sistemul de sănătate este majoră”, a afirmat cadrul medical.

Potrivit medicului Beatrice Mahler, 1 iunie este data de la care se va începe procesul de revenire la normalitate, “care va fi extrem de lent și va avea definite etape concrete și care va fi în corelație cu procentul de populație care se va vaccina. Este vorba despre un proces lent de relansare a vieții normale, dar care nu se va întâmpla într-o săptămâna sau o lună.

Va fi un proces lung, care trebuie, însă, gândit foarte bine, iar lucrul acesta trebuie cunoscut de către toți și explicat populației. Procesul trebuie să fie unul transparent, astfel încât lumea să știe la ce să se aștepte și ce urmează să se întâmple”, a conchis medicul.