Vlad Rădescu, nepotul generalului Rădescu, actor de geniu, la ceas aniversar
- Florian Olteanu
- 19 noiembrie 2023, 10:02
Vlad Rădescu, nepotul generalului Rădescu, actor de geniu, la ceas aniversar. Cum a reușit Vlad Rădescu să impresioneze în rolul Ciprian Porumbescu și ce mare regizor l-a remarcat?
Vlad Rădescu, nepotul generalului Rădescu, actor de geniu, la ceas aniversar. Cum a reușit Vlad Rădescu să impresioneze în rolul Ciprian Porumbescu și ce mare regizor l-a remarcat?
Actorul Vlad Rădescu s-a născut la 18 noiembrie 1952, la București. A fost un elev de liceu strălucit, reușind să obțină Bacalauraeatul cu nota 10 (studiase la liceele Dimitrie Cantemir și IL Caragiale din Capitală), în anul 1971.
Și-a dorit să fie marinar sau arheolog, dar destinul l-a vrut să facă altfel de marinărie sau arheologie: navigarea pe apele rolurilor de film și descoperirea lucrurilor neștiute ale unor personaje în roluri de film. Studios, talentat, a intrat „din prima” la IATC, studiind cu profesorii Geta Angheluță și cu geniala Sanda Manu.
Vlad Rădescu solicitat de regizorul Gheorghe Vitanidis, pentru „Ciprian Porumbescu”
Deși a finalizat studiile în 1975 și a primit repartiție la Târgu Mureș, celebritatea a cunoscut-o ca student. Regizorul Gheorghe Vitanidis a aflat e el și i-a propus rolul principal din „Ciprian Porumbescu”. Rolul celebrului compozitor i-a venit mănușă și l-a consacrat definitiv în mentalul cinefililor români.
I-a jucat pe Avram Iancu, Carol cel Mare și Otto von Bismarck
Sosirea la Târgu Mureș îl va face să fie respectat, admirat, iar în 1980, a primit un alt rol de personaj istoric, Avram Iancu în „Munți în flăcări”, regizat de Mircea Moldovan. A avut ocazia, după 1989, să fondeze primul teatru independent și să joace rolurile unor „grei ” ai istoriei în filme de tip „docu -drama”. În 1996, l-a portretizat pe Carol cel Mare, iar în 2007-2009, pe Otto von Bismarck.
Ce ascendent uriaș are Vlad Rădescu, recomandându-l pentru roluri istorice?
Puțină lume știe că Vlad Rădescu a avut un bunic celebru. Acesta a fost ultimul premier al României înainte de 6 martie 1945, considerată data venirii primului guvern comunist și anume generalul Nicolae Rădescu (1874-1953). Generalul, originar din Păușești Vâlcea.
Generalul a reușit să fugă în Occident, altfel ar fi ajuns la închisoare, pentru că puterea comunistă îl considera criminal de război. Tatăl lui Vlad Rădescu a fost fiul generalului, dar acesta a fost crescut de soția generalului, după divorțul de general, iar între general și fiul lui, a intervenit o ruptură.
Când a mers în Occident, în Anglia, în 1984, la niște prieteni, Vlad Rădescu a văzut în Encyclopaedia Britannica faptul că bunicul lui avea o pagină dedicată. Prietenii săi au fost uimiți să afle că el era nepotul unui general anticomunist care murise la New York în exil, în 1953. Actorul a spus că atunci a aflat (deci la 32 de ani) cine a fost cu adevărat bunicul său și a luat cu el o copie a acelei pagini de enciclopedie. În România, numai o verișoară a tatălui îi mai povestise anumite lucruri despre dramaticul destin al bunicului său.
Așadar, ca nepot de om politic și general, Vlad Rădescu a creat pe scenă personaje istorice memorabile.